AMSTERDAM - Met de nieuw geopende XXL-vaccinatielocatie in de RAI bereidt GGD Amsterdam zich voor op het zetten van 15.000 boosterprikken per dag. Zo kan Amsterdam voldoen aan de opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om voor eind januari 2022 iedereen boven de 18 jaar die dat wil een boosterprik te geven. Vanmiddag bracht wethouder Simone Kukenheim (Zorg) een bezoek aan de nieuwe XXL-vaccinatielocatie.


Met de RAI is er gekozen voor één centraal gelegen en goed bereikbare locatie in de stad om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen de boosterprik te kunnen geven. Ook op de vaccinatielocaties Plein 40-45, Anton de Komplein, Buikslotermeerplein en in Amstelveen kan men nog steeds terecht voor de booster. Alle locaties zijn ook tijdens de feestdagen open. Wel gelden er dan aangepaste openingstijden.

Wethouder Kukenheim (Zorg): "Met deze versnelling hopen we zoveel mogelijk Amsterdammers zo snel mogelijk te beschermen, zeker nu we te maken hebben met de nieuwe - nog besmettelijkere - omikronvariant. De GGD werkt hard om iedereen die daarvoor aan de beurt is een boosterprik te geven. Het RIVM geeft aan welke mensen een afspraak kunnen maken. Dit gaat op geboortejaar. Ik roep iedereen op om deze extra bescherming te halen, voor jezelf en je naasten. Laten we voor elkaar zorgen, zeker in deze tijd."

Alleen op afspraak
Mensen die aan de beurt zijn voor de boosterprik, kunnen online een afspraak maken. Door alléén op afspraak te prikken wordt de capaciteit verdubbeld ten opzichte van vrije inloop. Tijdens het maken van een afspraak wordt er online al veel (administratief) voorwerk gedaan. Hierdoor kunnen er op de locaties meer boosters gezet worden.

Door de versnelling van de boostercampagne kan het voorkomen dat het maken van een afspraak langer duurt. GGD Amsterdam doet er alles aan om iedereen zo snel mogelijk van een boosterprik te voorzien.

Eerste en tweede prik
Voor het halen van de eerste of tweede prik blijft vrije inloop mogelijk op de locaties Plein 40-45, Anton de Komplein en bij de RAI. De voorlichtingsteams blijven zich inzetten in de stadsdelen om mensen voor te lichten over vaccineren en vragen hierover te beantwoorden. De mobiele prikunits worden de komende weken ingezet om de meest kwetsbare populaties in zorginstellingen een boosterprik te geven.