AMSTERDAM - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het Rijk hebben Amsterdam op 19 april gevraagd om voor enkele dagen vluchtelingen op te vangen uit asielzoekerscentrum (AZC) Ter Apel. De 180 vluchtelingen zijn gisteren met spoed ondergebracht in een hotel aan de De Boelelaan, waar ook Oekraïense vluchtelingen verblijven. Ook de gemeenten Nijmegen en Oss vangen tijdelijk extra vluchtelingen op.

De noodopvang van de in totaal 360 asielzoekers was nodig omdat er voor deze mensen vanaf dinsdag 19 april geen slaapplek meer is in Ter Apel. De paviljoententen die in AZC Ter Apel stonden voor de noodopvang van vluchtelingen, moesten dinsdag afgebroken worden. Hierdoor ontstond een acuut beddentekort. Het ministerie en het COA deden een oproep aan gemeenten in het land om hen te helpen.

Opvangplekken

Normaal gesproken vangt Amsterdam asielzoekers en statushouders op in het AZC aan de Willinklaan. Sinds eind vorig jaar zijn er ruim 1.000 extra opvangplekken bijgekomen in het A&O hostel in Amsterdam Zuidoost en het Stayokay hostel in het centrum.

Extra plekken

Naast deze (extra) opvang zoekt Amsterdam naar nog meer opvanglocaties. Op korte termijn zullen er nog 200 tot 300 plekken vrijkomen om de locaties van het COA te ontlasten. Deze plekken zijn voor vluchtelingen en statushouders, dus ook voor mensen die al een verblijfsstatus hebben, maar door de krapte op de woningmarkt nog op een woning wachten. Daarnaast zoekt Amsterdam verder naar meer opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne.