AMSTERDAM - Het college van B en W gaat 1000 opgeknapte laptops en internetverbindingen beschikbaar stellen aan kwetsbare Amsterdammers. De opgeknapte laptops zijn bedoeld voor onder andere eenzame ouderen en statushouders met een laag inkomen, die door de maatregelen tegen het coronavirus de verbinding met de stad en de wereld om hen heen kwijt dreigen te raken. Dit staat in het plan ‘Iedereen verbonden’, dat het college vandaag bekend maakt. Eerder stelde de gemeente al 3000 nieuwe laptops ter beschikking aan kinderen die thuis niet de juiste middelen hebben om onderwijs op afstand te volgen.


‘Iedereen verbonden’ is gericht op Amsterdammers met een kleine beurs die geen beschikking hebben over een laptop of internetverbinding. Door de maatregelen die zijn getroffen tegen het coronavirus is er een grote behoefte ontstaan aan digitale verbondenheid. Amsterdammers blijven zo veel mogelijk binnen en beperken fysiek contact met elkaar. Ook zijn de laagdrempelige en publieke voorzieningen zoals Public Roam (veilig gratis wifi) in bibliotheken en gemeentelijke gebouwen momenteel niet toegankelijk, door de sluiting van deze voorzieningen voor publiek.

Om zo veel mogelijk Amsterdammers verbonden te houden met de stad en internet, stellen wethouders Meliani (Digitale Stad) en Van Doorninck (Duurzaamheid en Circulaire Economie) nu opgeknapte laptops en internetverbindingen beschikbaar. “Juist nu we allemaal zo veel mogelijk thuis moeten blijven, wordt zichtbaar dat niet iedereen toegang heeft tot internet”, aldus wethouder Meliani. “Met dit plan proberen we uitsluiting van deze mensen te voorkomen, zodat zij bijvoorbeeld contact kunnen onderhouden met andere mensen, cursussen kunnen blijven volgen en zo verbonden blijven met de stad.”

Het gaat om gebruikte laptops die zijn gecontroleerd, schoongemaakt en waar nodig opgeknapt. Er is bewust gekozen voor het recyclen en opknappen van bestaande apparaten. Wethouder Marieke van Doorninck: “Veel bedrijven en instellingen hebben laptops of andere apparaten liggen die ze niet meer gebruiken, simpelweg omdat er nieuwere modellen op de markt zijn gebracht. En dat terwijl deze apparaten na een grondige opknapbeurt nog uitstekend functioneren. Door laptops te laten refurbishen draagt dit project niet alleen bij aan sociale verbondenheid, maar ook aan duurzame werkgelegenheid.”

Het verstrekken van de laptops en internet hotspots loopt via maatschappelijke organisaties als Cybersoek. Zij kunnen snel een brede groep Amsterdammers met een laag inkomen bereiken. Zo worden ouderen die hulp nodig hebben bij het gebruik van de apparaten door vrijwilligers (op gepaste afstand) ondersteund bij het vergroten van hun digitale vaardigheden. Refurbishing wordt onder andere gedaan in samenwerking met Digi Surfer en partners, waarbij werk-, leer- en/of stageplekken worden aangeboden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.