AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam start met een pilot voor extra nachtopvang voor dak- en thuisloze mensen. De opvanglocatie op de Transformatorweg 6 is al een van de locaties in de stad waar mensen in de wintermaanden terecht kunnen voor een maaltijd, een douche en een slaapplek. Vanaf juli tot en met november start de gemeente met een pilot om mensen ook in de zomermaanden onderdak te bieden. Er zijn vanaf vandaag in totaal 132 extra opvangplekken beschikbaar. 122 opvangplekken hiervan zijn op de locatie op de Transformatorweg, op een andere locatie zijn nog 10 extra plekken beschikbaar speciaal voor mensen uit de LHBTIQ+ community. Aan het eind van dit jaar volgt een evaluatie en wordt beoordeeld of de nachtopvang een goede aanvulling is op de Winteropvang.


Wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang): “De groep dak- en thuisloze mensen groeit. Afnemende bestaanszekerheid en de woningcrisis zorgen ervoor dat steeds meer mensen behoefte hebben aan hulp en een vangnet. In de wintermaanden hebben we in Amsterdam al 250 opvangplekken. Maar echt opkrabbelen uit de lastige situatie waarin dak- en thuisloze mensen zitten kost tijd en aandacht. Daarom ben ik blij dat we ook in de zomermaanden extra plekken en begeleiding hebben kunnen regelen, zodat er het hele jaar door laagdrempelige opvang is in Amsterdam.”

Werken aan perspectief

De extra plekken voor dak- en thuisloze mensen zijn toegankelijk voor een brede kwetsbare doelgroep en sluiten aan op de Winteropvang. Naast een maaltijd, een douche en een bed worden mensen ook gekoppeld aan ambulante begeleiding, die past bij hun problematiek. Het doel is om de basis zoveel mogelijk op orde te brengen, duidelijke informatie te geven en vervolgstappen in gang te zetten. De nachtopvang is voor dakloze mensen vanaf 18 jaar. Jongvolwassenen van 18 tot 23 jaar krijgen altijd toegang en van daaruit wordt gekeken wat er voor hun mogelijk is in Amsterdam en/of Nederland.

Preventie en zorg via Versterking Aanpak Dakloosheid

Met de Versterking Aanpak Dakloosheid (2023-2026) wordt invulling gegeven aan het plan uit het coalitieakkoord om meer te investeren in de opvang en preventie van dakloosheid. In totaal is er inmiddels voor 62 miljoen euro geïnvesteerd. De middelen komen voor een deel uit het Nationaal Actieplan Dakloosheid van het Rijk (9,5 miljoen euro op jaarbasis). De gemeente Amsterdam heeft in 2023 nog eens 20 miljoen euro toegevoegd aan bestaande middelen. Naast extra opvangplekken is er ook geïnvesteerd in preventie, via bijvoorbeeld ‘bijstand-in-één-dag’, snellere schuldhulpverlening, een experiment met korte schuldsaneringstrajecten en recent de Zomer en Hitte Regeling voor dak- en thuisloze mensen.