AMSTERDAM - De centrale viering van de jaarwisseling is verplaatst naar de Johan Cruijff ArenA. Op vrijdag 18 december besloot burgemeester Femke Halsema de viering op het Museumplein af te gelasten vanwege zorgen dat er toch mensen op af zouden komen. In de afgesloten Johan Cruijff ArenA bestaat dit risico niet. Daarom is de show naar het stadion verplaatst. De viering is voor iedereen live te volgen via de NOS, AT5, NH en online.

Amsterdam sluit een bewogen jaar af met het Nationale Aftelmoment van de NOS en speciaal voor de gemeente ontwikkeld ‘Electric Fireworks’: een combinatie van daverende knallen uit speakers en explosies van licht uit honderden bewegende LED-lampen en lasers op 20 meter hoge hangende constructies. De show zet de Johan Cruijff ArenA met ontelbare lichtcomposities in ‘vuur en vlam’.

Nationaal Aftelmoment live op NPO 1 en 2
Als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen en de lockdown kan er geen publiek aanwezig zijn. De activiteiten worden vanzelfsprekend coronaproof en volgens de landelijke richtlijnen uitgevoerd. De Johan Cruijff ArenA heeft de afgelopen maanden veel ervaring opgedaan met live registraties en de praktijk heeft uitgewezen dat dit veilig kan. Het stadion is gesloten en het dak is dicht. Buiten de Johan Cruijff ArenA is niets van de show te zien. De constructies en show worden zo gebouwd, dat het veld van de Johan Cruijff ArenA niet gebruikt of betreden wordt.

Live te volgen
De ‘Countdown Show’, die om 22.30 uur begint, wordt live uitgezonden door AT5/AT5.nl, NH en NPO Nieuws. Het Nationaal Aftelmoment is vanaf 23.50 uur live te volgen bij de NOS op NPO 1 en 2.

Amsterdams talent
In de ‘Countdown Show’ voorafgaand aan ‘Electric Fireworks’ wordt teruggeblikt op een bewogen 2020 en wordt afgeteld naar 2021. De show staat bol van Amsterdams talent. Zo zijn er optredens van de dansers van ‘Lucia Marthas Institute for Performing Arts’, studenten van het Conservatorium van Amsterdam en cabaretier Rayen Panday (Comedytrain). De presentatie van de show is in handen van Tim Senders en Daan Boom.

Kindershow ‘the Countdown Ceremony’
De avond wordt om 18.30 uur afgetrapt met een show speciaal voor kinderen: de ‘Countdown Ceremony’. De Amsterdamse kinderburgemeester start symbolisch de klok, die aftelt naar middernacht en de FITSZ KIDS van ‘Lucia Marthas Institute for Performing Arts’ presenteren hun nieuwjaarshit, die speciaal voor de Amsterdamse viering is gemaakt.