AMSTERDAM - Op 22 en 23 mei 2018 organiseren de gemeente Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam de conferentie ‘Flying Money: investigating illicit financial flows in the city’. Een internationale conferentie van unieke aard en omvang in Nederland over onderwerpen die raken aan de toekomst van digitaal geld en schimmige en criminele geldstromen in het bijzonder. Hoe flitsen geldstromen de wereld over en welke gevolgen heeft dit voor de aanpak van zichtbare en onzichtbare criminaliteit in de stad? Sprekers op de conferentie zijn onder anderen Joris Luyendijk, Bastian Obermayer, Klaas Knot, Misha Glenny en Tinkebell.

Amsterdam wordt in toenemende mate geconfronteerd met financieringen van vastgoed, horeca, hotels en andere bedrijvigheid waarbij het de vraag is waar het geld vandaan komt. Is het legaal verkregen, via schimmige constructies of zelfs uit de ‘verdiensten’ van (zware) criminaliteit zoals uit drugshandel of mensenhandel? Dit is geen exclusief Amsterdams fenomeen: in alle global cities waar veel geldstromen samenkomen, is het onderwerp actueel en urgent. Ontwikkelingen zoals blockchain, cryptocurrencies, het ontstaan van parallelle geldculturen en het decentraliseren van geldverkeer spelen hierbij ook een rol.

Meer dan 40 (inter)nationale sprekers geven lezingen en gaan tijdens de Flying Money Conference met elkaar in gesprek over onderwerpen die te maken hebben met de toekomst van geldzaken, en duistere geldstromen in het bijzonder. Drie thema’s die daarbij centraal staan zijn: kennisuitwisseling tussen verschillende disciplines, handelingsperspectieven (wat kunnen we doen?) en het bevorderen van Europese samenwerking op het gebied van illegale financiële constructies.

Zie voor het volledige programma: www.flyingmoneyconference.eu