AMSTERDAM - Na de opening van de eerste Amsterdamse Vrouwenrechtswinkel in West, worden vandaag ook twee vrouwenrechtswinkels geopend in Noord en Zuidoost. Alle Amsterdamse vrouwen kunnen hier terecht voor gratis juridisch advies.


Wethouder Touria Meliani (Inclusie en Antidiscriminatiebeleid): "Ieder mens heeft gelijke rechten. Toch zien we nog steeds veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Voor sommige vrouwen is het lastiger om van hun rechten gebruik te maken, bijvoorbeeld vrouwen met een kwetsbare positie en weinig mogelijkheden om zelf een advocaat in de arm te nemen. Vrouwen kunnen bij de vrouwenrechtswinkel terecht met problemen op alle rechtsgebieden. Hier staan ze pal voor de rechten van vrouwen, maken ze tijd voor hen en bieden ze een veilige omgeving. Daarom is de vrouwenrechtswinkel zo belangrijk voor onze stad."

Noord en Zuidoost

De nieuwe vrouwenrechtswinkels zijn geopend in het centrum Ala Kondre, Krimpertplein 5 in Zuidoost, en in de OBA Banne Centrum aan het Bezaanjachtplein 243 in Noord. Vrouwen kunnen er terecht bij (vrouwelijke) adviseurs voor gratis juridisch advies. De vrouwenrechtswinkels worden gerund door medewerkers van Bureau Clara Wichmann en de Amsterdam Law Hub (UvA), en mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam.

Hulpvragen

De vrouwenrechtswinkels hanteren een gender- en cultuursensitieve aanpak. Vrouwen kunnen er terecht met problemen op alle rechtsgebieden, zoals arbeidsrecht, huurrecht en familierecht. In de praktijk komen er ook veel genderspecifieke vragen over bijvoorbeeld echtscheidingen, omgangsregelingen voor de kinderen, partner- of kinderalimentatie en zwangerschapsdiscriminatie.

Lage drempels

In september 2021 werd de allereerste vrouwenrechtswinkel van Amsterdam geopend, in het pand van Stichting Aminah aan de Bos en Lommerweg 383 in Amsterdam-West. Door de komst van de twee nieuwe locaties kunnen er veel meer Amsterdamse vrouwen geholpen worden. Alle vrouwenrechtswinkels zijn gevestigd op openbare, publieke locaties, zodat er lage drempels zijn om (onopvallend) binnen te stappen.