AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam opent een nieuwe tijdelijke locatie voor de opvang van vluchtelingen op het Marineterrein. Vanwege de druk op de opvanglocaties van het COA heeft de gemeente afgelopen week 180 vluchtelingen opgevangen in een hotel aan de De Boelelaan. Voor deze vluchtelingen was geen opvangplek meer beschikbaar in Ter Apel, op het Marineterrein zijn maximaal 250 opvangplekken beschikbaar. De vluchtelingen zullen deze week arriveren en kunnen tot en met medio augustus worden opgevangen op het Marineterrein. Het ministerie van Defensie heeft het Marineterrein in Amsterdam ter beschikking gesteld, het COA is verantwoordelijk voor de begeleiding van de opvang. Eind vorig jaar zijn op het Marineterrein ook al tijdelijk vluchtelingen opgevangen, dit waren toen voornamelijk evacuees uit Afghanistan.

Rutger Groot Wassink (wethouder Sociale Zaken en Vluchtelingen): "De stad Amsterdam zal zich altijd bekommeren om het lot van vluchtelingen. Omdat de druk op de opvanglocaties van het COA nog steeds hoog is hebben we de afgelopen week snel een tijdelijke plek moeten vinden voor een groep van 180 vluchtelingen uit Ter Apel. Samen met het ministerie van Defensie en het COA kunnen we de komende maanden deze hulp bieden, bovenop de 1.000 extra vluchtelingen die we sinds eind vorig jaar al opvangen in de stad. Tegelijk is het zaak om met het Rijk en alle gemeenten in het land te kijken hoe we het gebrek aan opvanglocaties gezamenlijk en structureel kunnen aanpakken."

Overige locaties opvang vluchtelingen
In Amsterdam worden nu op verschillende locaties vluchtelingen (tijdelijk) opgevangen. Op de Willinklaan is het reguliere asielzoekerscentrum. Op dit moment worden er 900 vluchtelingen opgevangen in het A&O hostel in Amsterdam Zuidoost en verblijven er 90 statushouders in het Stayokay hostel in het centrum.

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne
Naast de reguliere opvangplekken voor vluchtelingen zijn er in de gemeente Amsterdam de afgelopen twee maanden 1.640 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne gerealiseerd. Van de beschikbare opvangplekken in Amsterdam zijn er op dit moment 997 bezet. De vluchtelingen uit Oekraïne worden in de gemeente Amsterdam opgevangen op de volgende locaties: het Savoy Hotel, het WOW-hotel, de boot 'Bellini', De Kleine Kapitein, Hart van Weesp, Vondel Garden, het Botel, Holiday Inn Express, en een hotel aan de De Boelelaan.