AMSTERDAM - Vandaag, op donderdag 12 mei, is het bezoekerscentrum Bruggen en Kademuren officieel geopend door wethouder De Vries. In het bezoekerscentrum is een vaste tentoonstelling ingericht om geïnteresseerden te informeren over de aanpak van het herstel van de bruggen en kademuren. Aan de hand van foto's, video's, objecten en illustraties wordt de urgentie voor het herstel van de bruggen en kademuren gevisualiseerd en krijgen bezoekers een indruk van de complexiteit en omvang van deze opgave. Het centrum biedt ook andere activiteiten aan zoals workshops voor schoolklassen om leerlingen te interesseren in de techniek.

Grootschalige opgave


De gemeente Amsterdam heeft 1800 bruggen en 600 kilometer kademuren, damwanden, glooiingen en oevers in bezit. Daarvan zijn circa 850 bruggen verkeersbruggen, waar gemotoriseerd verkeer overheen gaat, en circa 200 kilometer kademuur. Veel van deze bruggen en kademuren zijn meer dan honderd jaar oud en op plekken aan vervanging toe. Deze bruggen en kademuren worden nu in een grootschalig programma versneld onderzocht en waar nodig gerepareerd of vernieuwd.

Doel bezoekerscentrum


Het bezoekerscentrum is bedoeld om vanuit de bruggen- en kadeaanpak meer voorlichting te geven aan bewoners. Wethouder Egbert de Vries (Verkeer en Vervoer): "Het herstel van bruggen en kademuren vraagt veel van de stad en haar bewoners. Veel gebreken zijn vaak niet met het blote oog te zien. Met het bezoekerscentrum willen wij Amsterdammers zelf laten zien wat er bij grootschalige renovaties allemaal komt kijken. We hopen op deze manier meer begrip te creëren."

Educatie en rondleidingen


Het bezoekerscentrum biedt naast voorlichting ook ruimte voor andere activiteiten, zoals bewonersbijeenkomsten, presentaties en workshops voor schoolklassen, en het fungeert als startpunt voor rondleidingen langs de bruggen en kades in de binnenstad.

Locatie
Het adres van het Bezoekerscentrum Bruggen en Kademuren is:
Achtergracht 20
1017 WP Amsterdam

Geopend op woensdag en vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur.
Meer weten? Check onze website: amsterdam.nl/bruggenkademuren