Wethouder Alexander Scholtes (ICT en Digitale Stad): "Met ChatAmsterdam bewijzen we dat digitale vooruitgang en publieke waarden hand in hand kunnen gaan. Door zelf AI-toepassingen te ontwikkelen en te beheren, houden we controle over onze data. Zo bouwen we aan een toekomstbestendig en digitaal sterk Amsterdam. Daarnaast onderzoeken we in hoeverre we onze technologie ter beschikking kunnen stellen aan andere gemeenten en overheidsinstanties, zodat een sterke gezamenlijke digitale infrastructuur binnen handbereik komt."
ChatAmsterdam is een digitale assistent voor ambtenaren, waarmee zij sneller en efficiënter kunnen werken. In februari 2025 heeft de gemeente Amsterdam het beleid aangescherpt rondom het gebruik door ambtenaren van generatieve AI en applicaties zoals ChatGPT, Midjourney en Copilot. Tegelijkertijd werkte de gemeente aan een veilig alternatief. ChatAmsterdam is ontwikkeld met een focus op veiligheid, transparantie en controle. Het biedt een veilige omgeving, waarbij eigenaarschap van de data en bescherming van gevoelige gegevens en privacy voorop staan. Hiermee zorgt de gemeente Amsterdam dat duidelijk is hoe gegevens worden verwerkt en hoe algoritmes worden gebruikt.
Samenwerking
ChatAmsterdam is flexibel opgezet, zodat ook (toekomstige) Europese taalmodellen kunnen worden aangesloten. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om de opgedane kennis over ChatAmsterdam over te dragen aan andere gemeenten en overheidsinstanties. Zo kan ChatAmsterdam als bouwsteen dienen voor een bredere beweging naar digitale autonomie binnen de publieke sector.Pilot
De introductie van ChatAmsterdam is zorgvuldig voorbereid. Van 1 november 2024 tot 1 mei 2025 namen ruim 800 ambtenaren deel aan een pilot. Tijdens deze proefperiode zijn meer dan 34.000 prompts en 10.000 chats verzameld en zijn meerdere enquêtes afgenomen. In het onderzoek zijn onder andere ervaringen en mogelijke voor genomen.Agenda Digitale Stad
ChatAmsterdam past binnen de Agenda Digitale Stad waarin de gemeente Amsterdam werkt aan een digitale stad die menselijk, betrouwbaar en toekomstbestendig is. Daarnaast sluit de eigen ontwikkelde AI-assistent aan bij het onlangs herijkte beleid van de Rijksoverheid waarbij wordt aangemoedigd gebruik te maken van in Europa ontwikkelde toepassingen en open-source oplossingen.