AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam stelt een eenmalige subsidie van 95.000 euro beschikbaar voor de komst van een nieuw indoor skatepark, ‘House of Urban Sports’. Het skatepark komt op Sportpark Ookmeer in stadsdeel Nieuw-West en is geschikt voor skateboarden, inlineskaten, stuntsteppen én BMX-en. Hiermee vergroot de gemeente het bestaande Urban Sports aanbod. De bouw van het indoor skatepark is deze week gestart en wordt naar verwachting in april geopend, als de coronamaatregelen dat toelaten.

Wethouder Simone Kukenheim (Sport):"De Urban Sports scene blijft groeien in Amsterdam. Maar tot op heden ontbreekt het in Amsterdam aan een indoor skatepark waar iedereen zijn of haar sport kan beoefenen. Door de huidige coronamaatregelen merken we meer dan ooit hoe belangrijk het voor zowel lichaam als geest is om te kunnen bewegen. Met de komst van dit nieuwe skatepark kunnen we straks – als de coronamaatregelen het weer toelaten – voorzien in een behoefte van veel urban sporters, beginners en gevorderden. Bovendien verlichten we hiermee de druk op de veel gebruikte Urban Sport Zone op het Zeeburgereiland en kan er het hele jaar door worden gesport.”

Thomas Creemers (stichting House of Urban Sports): “Wij zijn blij om met de House of Urban Sports een bijdrage te kunnen leveren aan de toekomst van Urban Sports in de hoofdstad. Deze locatie wordt dé nieuwe sportieve en culturele hotspot van Amsterdam.”

House of Urban Sports Het skatepark House of Urban Sports wordt gerealiseerd in het oude gebouw van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding op Sportpark Ookmeer. Het skatepark is 1.000 m2 groot, inclusief een klaslokaal en ruimte voor breakdance, buurtactiviteiten en horeca. De toegangsprijs voor vrij sporten wordt zes euro per persoon. Voor het lesaanbod in skateboarden, inlineskaten en BMX-en zijn afspraken gemaakt met het Jeugdfonds Sport.
ROC Amsterdam en Topsport Amsterdam Het ROC van Amsterdam gaat het skatepark en het klaslokaal voor een aantal uren per week gebruiken met de studenten van de ROC-opleiding Urban Sport Trainer. Ook de urban sporters uit het topsport talentenprogramma van Topsport Amsterdam kunnen terecht in het House of Urban Sports.

Urban Sports Urban Sports zijn alle vormen van sporten en bewegen waarbij spektakel, durf en het demonstreren van vaardigheden een belangrijke rol spelen, met de stedelijke omgeving als decor en podium. Urban Sports is vooral voor jongeren een manier om invulling te geven aan hun vrije tijd. Veel jongeren zijn op zoek naar een sport die bij hen past en voelen zich niet altijd thuis bij een traditionele sportvereniging. Urban Sports kunnen voor hen een alternatief zijn.