AMSTERDAM - Op 10 december opent Cybersoek in Amsterdam de eerste Cyberbank van Nederland. De Cyberbank is een soort voedselbank voor laptops en digitale ondersteuning. De gemeente Amsterdam is partner van initiatiefnemer Cybersoek. Amsterdammers met een laag inkomen en een stadspas ('groene stip') kunnen begin 2022 tegen betaling van statiegeld van 20 euro aanspraak maken op een laptop. Organisaties en particulieren kunnen de laptops doneren, die vervolgens worden opgeknapt door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente wil ook laptops voor dit project leveren. Wethouder Touria Meliani (Digitale Stad) overhandigt op 10 december de symbolische eerste laptop aan de Cyberbank.

Op 10 december is het de Internationale Dag van de Mensenrechten. Op deze dag vraagt de gemeente Amsterdam aandacht voor 'digitale' rechten, zoals privacy en toegang tot digitale apparaten en internet. Zo'n 13 procent van de Amsterdammers kan niet overweg met digitale apparaten. Wethouder Meliani: "Onze stad digitaliseert in hoog tempo, een ontwikkeling die door corona is versneld. Daarmee groeit ook de kloof tussen Amsterdammers die wel met internet en alle digitale mogelijkheden kunnen omgaan, en Amsterdammers die dat niet kunnen. Omdat ze geen laptop hebben, of omdat ze niet beschikken over digitale vaardigheden. De Cyberbank van Cybersoek verkleint samen met partners deze digitale kloof op een slimme en duurzame manier. Ik ben dan ook trots dat we de Cyberbank als partner kunnen ondersteunen. Ik hoop dat veel Amsterdammers en bedrijven hun laptops gaan doneren."

Cybersoek is een platform in Amsterdam voor digitale zelfredzaamheid, door ondersteuning en educatie. Alle Amsterdammers kunnen terecht bij Cybersoek met hun digitale vragen, zodat zij mee kunnen doen in een samenleving waarin bij iedereen en alles online is. Het platform bestaat al 20 jaar. Vanaf de eerste coronagolf in 2020 voorziet de gemeente Amsterdam 3.750 volwassen Amsterdammers tot einde van dit jaar van een opgeknapte laptop. Ook hebben 2.364 mensen een internetabonnement in de vorm van een dongel ontvangen. Cybersoek had bij deze eerdere actie ook een belangrijke rol als intermediair, en geeft daarnaast begeleiding bij digitale hulpvragen en/of gebreken aan computers. Voor de Cyberbank kunnen deelnemers met een stadspas met een groene stip zich elke eerste maandag van de maand aanmelden. Het aantal beschikbare laptops van die maand wordt verloot.

Op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 december organiseert de gemeente Amsterdam samen met partners in de stad verschillende gratis activiteiten rondom digitale rechten. Van korte films en exposities tot een stadswandeling langs de datasporen van de stad. Dit gebeurt onder de noemer Digital Rights Day, een terugkerend initiatief op 10 december, in samenwerking met het Digital Rights House Amsterdam.

Factsheet OIS: De positie van Amsterdamse minima in het gebruik van digitale middelen en media (oktober 2021)