AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam verleent ruim 2,2 miljoen euro subsidie aan 21 projecten in het Amsterdamse mbo-onderwijs. Hiermee kunnen de mbo-instellingen innovatieve projecten uitvoeren om het onderwijs te verbeteren. Eén van de projecten, het Amsterdamse OndernemersLab, is deze week officieel van start gegaan. 55 studenten van het ROC van Amsterdam gaan daar aan de slag met het ontwikkelen van hun ondernemersvaardigheden, die hen kunnen helpen om flexibele en zelfstandige professionals te worden.


Wethouder Simone Kukenheim (Mbo): "We leven in een snel veranderende samenleving en hebben als stad grote ambities. De mbo'er is de hoofdrolspeler binnen deze ambities, want we staan te springen om goed opgeleid, ondernemend en wendbaar personeel. Het is noodzakelijk dat wij als college blijven investeren in een aantrekkelijk en vernieuwend mbo. Met de projecten uit de MBO-Agenda hebben we de afgelopen jaren met het Amsterdamse mbo veel successen geboekt. Daar gaan we dit schooljaar mee door. Op deze manier blijven we inzetten op de toekomst en motor van de stad: de mbo'er."

Ondernemerschap
55 mbo-studenten van het ROC van Amsterdam werken vanaf september aan hun ondernemende vaardigheden door mee te draaien in het OndernemersLab Amsterdam. De studenten gaan bij het OndernemersLab aan de slag met workshops, seminars, gastlessen en netwerkbijeenkomsten. Ook Amsterdammers die vanuit een uitkering een eigen onderneming willen starten, kunnen bij het OndernemersLab terecht.

Het OndernemersLab is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, het ROC van Amsterdam en ZZP Mokum en moet een broedplaats worden waar je dingen kunt doen en waar Leven Lang Ontwikkelen in de praktijk wordt gebracht. Ondernemende vaardigheden worden nu al op sommige plekken gedoceerd maar een generiek aanbod in het mbo-onderwijs ontbreekt nog. Daarom is deze bundeling van kennis en activiteiten op één plek nodig.

Zorg
Naast ondernemerschap is zorg een belangrijk thema binnen de mbo-projecten. Daar is, mede door de coronacrisis, een groot tekort aan stageplekken. Het project 'Scenarioleren en Stage-simulatie' biedt uitkomst. Vanaf 20 september volgen zo'n 120 studenten praktijklessen met stagevervangende simulaties in een nagebootste zorginstelling in het Slotervaart Gezondheidscentrum. Op deze manier kunnen de studenten alsnog praktijkervaring opdoen en hun studiejaar succesvol afronden.

Ook het oriëntatieprogramma voor omscholing van zij-instromers draagt bij aan een succesvollere schoolcarrière in de zorg. Driehonderd zij-instromers vanaf 23 jaar oud, die een baan zoeken of overwegen de overstap te maken naar de sector Zorg en Welzijn, kunnen door dit project kennis maken met de branche.

Amsterdamse MBO-Agenda
De projectsubsidies zijn onderdeel van de Amsterdamse MBO-Agenda (2019-2023). Met de MBO-Agenda zetten de gemeente en mbo-instellingen samen in op sterk middelbaar beroepsonderwijs in de stad, nu en in de toekomst. Het gaat om onderwijs dat kwalitatief goed is, jongeren een succesvolle schoolloopbaan biedt en hen goed voorbereidt op arbeidsmarkt en samenleving.