AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam investeert vijf miljoen euro in kennis en innovatie. Met deze investering wil de stad de economie versterken en maatschappelijke uitdagingen, zoals de energietransitie en vergrijzing, aanpakken. De investering in de ‘Amsterdamse Open Tech’ en ‘Innovatie Hub’ is onderdeel van een groter pakket aan investeringen om de Amsterdamse economie te versterken, te vergroenen en opbrengsten eerlijker te verdelen.

Wethouder Sofyan Mbarki (Economische Zaken): “Wij willen bedrijven helpen sneller te groeien en Amsterdam internationaal positioneren als techstad. In een tijd waarin het Rijk niet investeert en worstelt met besluitvorming, kiest Amsterdam voor investeren in technologie en innovatie. We zorgen dat bedrijven niet alleen starten, maar ook doorgroeien en internationaal impact kunnen maken.”

Voor Amsterdam, als een van de economische motoren van Nederland, is het belangrijk om innovatie aan te jagen en te behouden. Om zo concurrerend te blijven op het internationale podium. Deze investeringen moeten ook bijdragen aan het creëren van oplossingen voor de energietransitie, druk op de zorg, woningbouw en klimaatverandering.

Het project “Amsterdam Open Tech en Innovatie Hub” richt zich op twee belangrijke doelen:

1. Groei van innovatieve bedrijven: bedrijven ondersteunen om sneller te groeien en Amsterdam internationaal sterker te positioneren als techstad.

2. Betere samenwerking tussen onderwijs en bedrijven: door onderwijsinstellingen, bedrijven en investeerders beter samen te laten werken, kunnen innovaties sneller worden ontwikkeld en toegepast.

Een sterke basis voor innovatie

Amsterdam beschikt al over een groot aantal innovatieve bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen, investeerders en maatschappelijke organisaties. Een goed voorbeeld is het Science Park, waar kennis, technologie en ondernemerschap samenkomen. De komst van een super-quantumcomputer versnelt de ontwikkeling van quantumkennis en heeft het aantal onderzoekers vertienvoudigd. Lab42 groeit uit tot een hotspot voor valorisatie, en het Civic AI Lab toont de kracht van AI voor maatschappelijke doeleinden.

Ook elders in de stad ontstaan innovatiedistricten, waar samen met partners wordt gewerkt aan hubs voor ondernemerschap en technologie. Een voorbeeld is ADORE waar betaalbare behandelingen voor mensen met kanker en hersenziekten worden ontwikkeld. Maar ook Europese netwerken zoals het wereldwijde platform voor deep tech: ‘Hello Tomorrow’. In al deze initiatieven speelt de gemeente een actieve rol en door deze investering wordt de samenwerking tussen alle partijen versterkt.

Door hier nu een extra impuls aan te geven, wordt de economie robuuster en vergroot de gemeente haar bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke problemen.