AMSTERDAM - Het college van B en W stelt in 2021 38 miljoen euro beschikbaar voor het onderhoud van bestaande en het aanleggen van nieuwe sportaccommodaties. De behoefte aan op sporten, spelen en bewegen in de openbare ruimte neemt steeds verder toe, bijvoorbeeld om Urban Sports te beoefenen. De investering maakt onderdeel uit van het Strategisch Huisvestingsplan Sport 2020–2023, dat als doel heeft om in Amsterdam een vernieuwend en aantrekkelijk aanbod van sport- en speelplekken voor Amsterdammers te creëren.

Wethouder Kukenheim (sport): "Een sportieve stad is een gezonde en gelukkige stad. Sporten en bewegen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. Sporten is dus goed voor Amsterdammers, én voor de stad. Er wordt flink gebouwd en uitgebreid in de stad en daarbij wordt de sportnorm gehanteerd. Dat betekent dat er geen gebiedsontwikkeling is zonder dat sport daar integraal onderdeel van is. Met deze grote investering in bestaande en nieuwe voorzieningen dragen we bij aan het halen van de sportnorm."

Plannen
In Zuidoost komt op het dak van de nieuwe Smart Mobility Hub een Rooftop Sports Park, met onder andere ruimte voor voetbal en een groot freerunparcours, 3x3 basketbal en een pumptrack. In hetzelfde complex komen twee sporthallen, waarvan er een ruimte biedt voor topsportevenementen. In de flanken van de nieuwe Gaasperdammertunnel wordt een tennispark gerealiseerd met ruimte voor tennis en padel.

In Noord wordt onder andere sportpark De Weeren weer in gebruik genomen met de aanleg van twee hockeyvelden en ruimte voor Urban Sports. Er wordt gestart met de bouw van de nieuwe sporthal Elzenhagen en de voorbereiding van twee nieuwe sporthallen aan de Meidoornweg en in het Hamerkwartier. Ook wordt in het Hamerkwartier gestart met de voorbereiding van een compact stedelijk sportpark.

Het De Mirandabad wordt gerenoveerd en verduurzaamd. Ook wordt gestart met de voorbereidingen voor het nieuwe Jaap Eden IJscomplex. Met de aanleg van twee 8 tegen 8 velden voor hockey en voetbal start de eerste fase van de uitbreiding van sportpark IJburg.