AMSTERDAM - Atousa Bandeh Ghiasabadi is benoemd tot stadstekenaar 2022. Ze is de negende kunstenaar sinds 2014 die die eer krijgt. Het komende jaar maakt Bandeh een serie tekeningen over de betekenis van vrijheid in Amsterdam. Het werk van onze stadstekenaars is te zien in de beeldbank van Stadsarchief Amsterdam.


De tekeningen van Bandeh als stadstekenaar worden gebaseerd op locaties in de stad met verhalen van schrijvers en kunstenaars die juist geen vrijheid ervaren hebben. Ze neemt haar eigen ervaring mee van angst en eenzaamheid wanneer je een radicaal nieuwe start maakt in een nieuw land en een nieuwe stad.

Onder de indruk

De Commissie voor de Tekeningen, die jaarlijks de nieuwe stadstekenaar van Amsterdam kiest, is onder de indruk van Bandeh’s werk en haar voorstel: “Haar gelaagde tekeningen waarin zij verschillende materialen en technieken op verfijnde manier samenbrengt, zijn zowel persoonlijk en droomachtig, als politiek en uitgesproken”.

Over Bandeh Ghiasabadi

Bandeh kwam in 1989 als vluchteling uit Iran aan in Nederland en woont sinds 1995 in de hoofdstad. Ze doceert aan de Gerrit Rietveld Academie.