AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam stelt 3250 fietsen uit het fietsdepot beschikbaar voor Amsterdammers die een fiets goed kunnen gebruiken. Ze worden onder andere gebruikt voor fietslessen voor kinderen en voor re-integratietrajecten. Ook worden deze fietsen aangeboden aan bijvoorbeeld asielzoekers en vluchtelingen uit Oekraïne. Zo kunnen zij gemakkelijker naar school of werk komen.

Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer): “Fietsen staat voor mij voor vrijheid. Ik wil dat zoveel mogelijk Amsterdammers die willen fietsen ook een fiets krijgen, zodat zij zich gemakkelijk en betaalbaar door de stad kunnen verplaatsen.”

Succesvolle proeven

Deze actie is het vervolg op verschillende proeven om de fietscultuur in Amsterdam te versterken. Zo worden er fietslessen gegeven in verschillende stadsdelen aan mensen die niet hebben leren fietsen. In eerdere proeven ontvingen deelnemers aan fietslessen ook een fiets. Het doel was zo’n 500 fietsen te verspreiden, maar de proef was zo succesvol dat er uiteindelijk 1.139 fietsen zijn gedoneerd. De fietsen werden onder andere gedoneerd via Stichting Leergeld in Noord, Nieuw-West en Zuidoost. 73% van de mensen die een fiets ontving, fietste daarvoor nooit. Na de fietsdonatie fietst zo’n 90% meer dan drie keer per week.

Fietsen van goede kwaliteit

Voor deze fietsdonatie worden fietsen geselecteerd die van goede kwaliteit zijn en veilig te gebruiken zijn in het verkeer. De fietsen worden opgeknapt en krijgen een fietscheck volgens de normen van Veilig Verkeer Nederland.