AMSTERDAM - Dit jaar is Amsterdam gaststad van Week van het geld. Tijdens deze week vraagt de gemeente extra aandacht voor de financiële weerbaarheid van jongeren. Steeds meer jongeren maken gebruik van achteraf betalen. Maar wat begint als een makkelijke manier om iets te kopen, leidt vaak tot problematische schulden. De gemeente Amsterdam helpt ruim duizend jongeren met hun schulden en zet in op preventie. Om te zorgen dat jongeren een eerlijke start krijgen, is het belangrijk dat zij financiële verantwoordelijkheid kunnen dragen en verleidingen kunnen weerstaan.

Wethouder Marjolein Moorman (Armoedebestrijding, Jeugd): “Jongeren verdienen een toekomst zonder financiële stress. Daarom is financiële educatie zo belangrijk: het helpt hen bewuste keuzes te maken en grip te houden op hun geld. ‘Buy now pay later’-platformen laten aankopen snel moeiteloos lijken, maar zorgen voor een vertekend beeld van de financiële situatie. Maar zo kunnen uitgaven zich ongemerkt opstapelen, en zonder de juiste kennis kan dat leiden tot financiële problemen die jaren blijven hangen. Laten we jongeren de skills geven om slim met hun geld om te gaan en controle te houden op hun financiën, nu en later.”

Financiële educatie

In Amsterdam krijgen jongeren zo veel mogelijk ondersteuning, bijvoorbeeld met lessen in financiële educatie. Onlangs is er een pilot op een school in Nieuw-West gestart waar onderwijs en begeleiding met geld voor de scholieren centraal staat. Daarnaast krijgen jongeren in Amsterdam als ze 18 worden een brief om ze op weg te helpen met de financiële verantwoordelijkheden die bij het volwassen worden komen kijken, hierin zit informatie over een DigiD, zorgverzekering en algemene geldzaken. Ook kunnen kwetsbare jongeren van bijna 18 begeleiding krijgen van een ‘Geld Gappie’. Deze ‘gappie’ helpt jongeren te voorkomen dat zij zich in de schulden steken.

Activiteiten in de Week van het geld

Openingsevent Week van het geld

De Week van het geld 2025 start maandag 24 maart met een feestelijke opening in de Beurs van Berlage in Amsterdam, in aanwezigheid van wethouder Marjolein Moorman. Diverse klassen uit het vo en mbo en partners van Wijzer in geldzaken wonen een plenair programma bij met interactieve elementen, waaronder een quiz. Ook vormt deze dag de start van de gastlessen. De Week van het geld is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken van het ministerie van Financiën.

Maandag 24 maart 9.50 - 11.35

Deloitte event ‘Het Nationaal Geldexamen’, opening wethouder Marjolein Moorman

Het Nationaal Geldexamen, een initiatief van de Deloitte Impact Foundation, leert kinderen uit groep 7 en 8 bewust met geld om te gaan en bereidt ze voor op het voortgezet onderwijs. Het kantoor opent zijn deuren voor 53 basisschoolleerlingen van groep 7/8. Van tevoren hebben de leerlingen een eerste gastles gekregen en vandaag krijgen ze de tweede gastles. De geldlessen worden afgesloten met het maken van het geldexamen, waarmee de leerlingen een diploma verdienen.

Dinsdag 25 maart 9.30-9:45 uur.

Gastles voor groep 8 door wethouder Marjolein Moorman


Op donderdagochtend 27 maart geeft wethouder Marjolein Moorman een gastles aan groep 8 van een school in Osdorp. De gastles bestaat onder andere uit een quiz, filmpjes met vragen en een werkblad. Het doel van de gastles is om kinderen op een leuke manier te leren omgaan met geld. Bij financieel gedrag gaat het vaak om complexe onderwerpen en om gewoontegedrag. Daarom is het belangrijk dat kinderen vanaf jonge leeftijd leren omgaan met geld.

Donderdag 27 maart 9.00-9.45 uur.

PACT voor Jongerenadviseurs en schuldhulpverlening, opening wethouder Marjolein Moorman

PACT Amsterdam organiseert een evenement in het kader van de Week van het geld. Het thema van dit PACT-evenement is ‘Financieel Kompas’. Het event gaat over financiële redzaamheid van jonge mensen en welke verantwoordelijkheid overheid, onderwijs en het bedrijfsleven hierin nemen.

Donderdag 27 maart 14.00-14.15 uur.

Kijk voor meer informatie en activiteiten op amsterdam.nl/weekvanhetgeld.