AMSTERDAM - Amsterdam feliciteert de KNVB met het binnenhalen van het grootste Europese zaalvoetbaaltoernooi ooit, het EK Futsal 2022. De stad is enorm trots dat 20 van de 32 wedstrijden hier worden gespeeld. De Ziggo Dome wordt voor de gelegenheid omgedoopt in de Zaalvoetbal ArenA.

Wethouder Simone Kukenheim (sport): “ Ik hoop dat dit grote evenement nog meer Amsterdammers inspireert om te gaan sporten. En niet alleen op straat maar juist ook bij een van de sportverenigingen in de stad. Het wordt een prachtig toernooi dat past bij de stad en onze ambitie om een groot sportevenement naar Amsterdam te halen.”

De komende jaren worden het Europees kampioenschap voetbal 2020 (heren), het EK Hockey 2021 (dames en heren), het EK Futsal 2022 (heren) en de World Gymnaestrada 2023 (dames en heren) in de hoofdstad georganiseerd.

Wethouder Simone Kukenheim (sport): “Zaalvoetbal ligt dichtbij het straatvoetbal en is enorm populair. Op veldjes en in sportzalen in de gehele stad, maar zeker ook in Nieuw West en Zuidoost, wordt elke dag met veel plezier gevoetbald en worden de talenten van de toekomst geboren. Net als andere urban sports is straatvoetbal laagdrempelig en voor velen een opstapje naar het sporten bij verenigingen. Amsterdam is ervan overtuigd dat dit kampioenschap de zaalvoetbalsport een extra impuls geeft.”

De Amsterdamse zaalvoetbalheld Mohamed Attaibi was het gezicht van het Amsterdamse bid. Als ambassadeur voor het zaalvoetbal en rolmodel voor het EK Futsal 2022 speelde hij een belangrijke rol bij de toewijzing van het kampioen schap door de UEFA aan Amsterdam.

Bij het toernooi spelen voor het eerste 16 in plaats van 12 landen mee. Het EK wordt gespeeld van 19 januari tot en met 6 februari 2022. Behalve de 20 wedstrijden in de Ziggo Dome worden er 12 wedstrijden gespeeld in de MartiniPlaza in Groningen. In 1989 was Nederland voor het laatst organisator van een groot zaalvoetbaltoernooi voor landenteams.