AMSTERDAM -De gemeente Amsterdam lanceert vandaag, net als de Finse hoofdstad Helsinki, het eerste algoritmeregister ter wereld. De registers geven inzicht hoe de twee steden algoritmen gebruiken. Dat heeft wethouder Touria Meliani (Digitale Stad) vandaag bekend gemaakt in haar openingsspeech op het Next Generation Internet Summit.

In het register kan worden bekeken waar de gemeente de algoritmen voor gebruikt, wat de inzet is om discriminatie door het gebruik van algoritmen te voorkomen, en hoe menselijk toezicht gewaarborgd is. Wie dieper in de algoritmen wil duiken, kan de datasets of broncodes bekijken. Uiteindelijk zullen alle algoritmen die Amsterdam gebruikt in dit register worden opgenomen. Wethouder Touria Meliani (Digitale Stad): “Algoritmen zijn onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven en worden steeds belangrijker voor onze stad. Maar ze zijn lastig te begrijpen. Als stad vinden we dat iedereen het recht heeft om te weten welke algoritmes worden gebruikt en hoe ze werken. Daarom ben ik ontzettend trots op dit register.”

Algoritmen zijn Artificiële Intelligentie (AI): de verzamelnaam voor toepassingen waarbij technologie taken uitvoert waarvoor normaal gesproken menselijke intelligentie nodig is. Een algoritme is als een recept: op basis van ingrediënten (data) volgt de computer een vooraf bepaalde set regels of stappen. Sommige algoritmen zijn in staat om zelfstandig nieuwe stappen bij te leren, bijvoorbeeld als ze nieuwe data te verwerken krijgen.

Verantwoord gebruik van algoritmen is een van de speerpunten van de Agenda Digitale Stad. De gemeente Amsterdam gebruikt algoritmen onder andere bij meldingen van rondslingerend afval in de openbare ruimte, bij parkeercontroles en bij het opsporen van illegale vakantieverhuur. Er zitten ook risico’s aan de inzet van algoritmen, bijvoorbeeld als er onopgemerkte fouten of vooroordelen in de data zitten die tot discriminatie en oneerlijkheid kunnen leiden. De gemeente zet in op algoritmen die mensen gelijk behandelen, open en controleerbaar zijn en in dienst staan van de Amsterdammers.

Bezoek het register en leer de algoritmen van de gemeente Amsterdam kennen: algoritmeregister.amsterdam.nl