AMSTERDAM - De komende tien jaar worden er in de gemeente Amsterdam en de gemeente Haarlem maximaal 270 toekomstbestendige kunstgrassportvelden aangelegd. De nieuwe sportvelden krijgen innovatieve oplossingen om hittestress te verminderen, water te bergen, energie op te wekken en CO₂-uitstoot te reduceren. Begin 2026 start de aanleg van drie testvelden door de geselecteerde aannemers.

Sofyan Mbarki (Sport en Bewegen): “In de toekomst hebben we vaker met extreme hitte te maken. Daarom moeten we onze sportvelden aanpassen, zodat die goed bespeelbaar blijven. Deze nieuwe velden zijn vrijwel het hele jaar te gebruiken, in tegenstelling tot de oude velden, waardoor er meer gesport kan worden.

Klimaatadaptatie en duurzaamheid

De klimaatverandering stelt nieuwe eisen aan sportvoorzieningen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden – tot wel 70 graden – en ook regenbuien worden steeds intenser en langduriger. Door onder het veld waterberging toe te passen kan het regenwater worden vastgehouden en later hergebruikt tijdens droge periodes. Bijvoorbeeld om het veld te koelen als het warm is.

Door de groei van de stad neemt de vraag naar sportvelden toe. Kunstgras is daarbij onmisbaar: het is het hele jaar door bespeelbaar en biedt met 1.500 tot 2.000 speeluren per jaar aanzienlijk meer gebruiksmogelijkheden dan natuurgras.

Amsterdam telt veertig sportparken, verspreid over de hele stad. Samen met Haarlem beheren de gemeenten zo’n 400 hectare aan sportvelden. Het oppervlakte van al deze sportvelden biedt naast de klimaatadaptieve functies ook kansen om andere functies toe te voegen, zoals energieopwekking of –opslag, die ook de buurt ten goede komen.