AMSTERDAM - Bomen zijn belangrijk voor Amsterdam. De gemeente geeft Amsterdammers daarom de mogelijkheid om een gratis boom te laten planten in hun tuin. Daarnaast krijgen de 243 basisscholen een jonge iep om te planten op de Nationale Boomfeestdag. Daarna kunnen de scholen meer gratis iepen aanvragen om te planten op het schoolplein.

Amsterdammers houden van bomen. Op dit moment staan er ongeveer één miljoen bomen in Amsterdam. Die bomen zijn van belangrijk, zij zorgen voor de leefbaarheid van de stad. Een boom geeft schaduw, vangt water op en geeft zuurstof en helpt daarmee de stad te beschermen tegen extreme regen én extreme droogte.

Wethouder Laurens Ivens (Groen): “Omdat Amsterdam steeds voller wordt, moeten we steeds slimmer omgaan met groen in de stad. Het is heel belangrijk dat tuinen, schoolpleinen, daken en gevels worden gebruikt om zoveel mogelijk groen aan te leggen. Tegels eruit, groen erin! Zo maken we samen een zo gezond mogelijke omgeving voor mens en dier en beschermen we de stad tegen de effecten van de extreme weersomstandigheden door het veranderende klimaat.”

Subsidie aanplant nieuwe bomen
Met deze subsidie kunnen Amsterdammers een boom planten in hun eigen tuin. Huiseigenaren, VvE’s of huurders die toestemming hebben van hun verhuurder kunnen deze subsidie aanvragen. De meeste woningbouwcorporaties geven standaard goedkeuring voor een boom met deze subsidie. De boom moet aan een aantal voorwaarden voldoen en geplant worden door een gecertificeerd bedrijf. Deze kosten worden ook vergoed.

Schoolpleiniepen
Alle 243 basisscholen hebben een jonge iep gekregen om zelf te kunnen planten op Nationale Boomfeestdag. Daarna kunnen ze 1 of meer grote iepen aan te vragen, die in het najaar door de gemeente op het schoolplein worden geplant, inclusief 4 jaar nazorg. Er zijn al 30 scholen die een of meer iepen hebben aangevraagd.