AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam, OBA en Cybersoek hebben vandaag verschillende plekken in de stad bekend gemaakt waar mensen terecht kunnen met vragen over de CoronaCheck-app of hulp bij het uitprinten van het coronatoegangsbewijs. Deze hulp moet uitsluiting door digitale drempels tegengaan.

Wethouder Touria Meliani (Digitale Stad): "Sinds de zomer hebben de gemeente en verschillende partners in de stad signalen ontvangen dat niet iedereen beschikking heeft over een coronatoegangsbewijs. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die geen toegang hebben tot een computer of mobiele telefoon. Of mensen die met deze apparaten nog niet even bedreven zijn. Terwijl ze wel staan te popelen om weer mee te kunnen doen aan alles wat onze stad te bieden heeft. Deze vorm van uitsluiting willen we als gemeente voorkomen. Samen met organisaties in de stad, zoals OBA en Cybersoek, proberen we via verschillende kanalen mensen te bereiken en te helpen. Er is hulp beschikbaar en iedereen is van harte welkom".

Vanaf 25 september heeft iedereen vanaf 13 jaar en ouder een coronatoegangsbewijs nodig voor bijvoorbeeld een bezoek aan een museum, bioscoop of restaurant. Het coronatoegangsbewijs staat op mobiele telefoons of moet worden geprint. Op verschillende locaties van Cybersoek en de OBA bieden professionals mensen hulp bij het installeren van de app en het opvragen of uitprinten van het coronatoegangsbewijs. Ook kunnen mensen een afspraak maken met het Sociaal Loket op alle zeven stadsloketten van de gemeente bij vragen over de CoronaCheck-app en hulp bij uitprinten.

Het overzicht van de verschillende locaties is hier te vinden. Op deze site staat ook een kaart, ontwikkeld door de OBA, waarop Amsterdammers en organisaties snel kunnen zien waar er hulp geboden wordt met de CoronaCheck-app en/of het printen. Daarnaast worden mensen ook offline geattendeerd op de beschikbare hulp, bijvoorbeeld met posters.