AMSTERDAM - Dit voorjaar vieren we Amsterdam 750 in de klas. Ruim 60.000 basisschoolleerlingen van groep 1 tot en met 8 krijgen een eigen boek cadeau. Er is een boek voor groep 1 tot en met 4 en een boek voor de groepen 5 tot en met 8. Een uniek aandenken aan de 750-ste verjaardag van Amsterdam. Met het boek ontdekken de leerlingen hun stad op een nieuwe manier.

Op vrijdagochtend 16 mei werden de boeken feestelijk onthuld en uitgereikt aan Marjolein Moorman, de Wethouder Onderwijs. Op 20, 21 en 22 mei worden de boeken uitgedeeld op alle scholen in de stad.

Amsterdam is jouw stad

Beide boeken staan bol van de geschiedenis, bijzondere plekken, de verschillende feesten in de stad en de vele Amsterdammers die er wonen. Want wie je ook bent, waar je ook vandaan komt en van wie je ook houdt: Amsterdam is bijzonder en is jouw stad. De boeken zijn geschikt om voor te lezen en leerlingen kunnen er in de klas mee aan de slag. En natuurlijk kunnen de kinderen er thuis ook van genieten.

‘Feest in Amsterdam’ – voor groep 1 tot en met 4

Leerlingen en leerkrachten van groep 1 tot en met 4 ontvangen het voorleesboek Feest in Amsterdam, geschreven door de Amsterdamse Ellen Brudet en uitgegeven door Uitgeverij Leopold. De verhalen over Nine & Mella vormen een kleurrijke voorleesserie met in de hoofdrol de kinderen Nine & Mella en hun 6 vrienden die alledaagse avonturen beleven in een multiculturele samenleving. Het is een bonte verzameling verhalen met vrolijke illustraties die de diversiteit van Amsterdam op herkenbare plekken viert.

De verhalen in ‘Feest in Amsterdam’ spelen zich af in en rondom Amsterdam en zijn herkenbaar voor de stad anno nu. Zo komen aan bod de bekende Poezenboot op de Singel, het Feest op de Ring, het Keti Koti festival, een huwelijk op de regenboogboot, het Suikerfeest, of Eid-al-fitr, bij oma, het Hindoestaanse Holi feest in de lente en de opening van een speeltuin door de burgemeester.

In de klas

Voor leraren is er een lesbrief om het boek in de klas voor te lezen en te bespreken. Schrijfster Ellen Brudet kan op school en in de OBA voor komen lezen uit het boek.

‘Mijn jarige stad’- voor groep 5 tot en met 8

Voor alle basisschoolleerlingen en leerkrachten van groep 5 tot en met 8 maakte Uitgeverij Pavlov het kleurrijke doeboek ‘Mijn Jarige Stad’. Een team van inspirerende leerkrachten heeft meegewerkt aan dit vrolijke boek, dat geschreven werd door Jan Paul Schutten.

In het boek staan ‘ongeveer drieduizendtriljoen grappige weetjes over de stad, vijf echte Amsterdamse helden, prachtverhalen en flink wat dingen die je aan het denken zetten, en dit alles met een vleugje Amsterdamse flauwekul.’ Op deze manier betrekt het boek de leerlingen bij het 750-jarige bestaan van de stad.

Nadenken over de geschiedenis en de toekomst van de stad

Door de speelse opzet van het boek raken leerlingen geactiveerd om zelf na te denken over de geschiedenis en toekomst van Amsterdam. Op deze manier kunnen leraren op een leuke en educatieve manier in de klas aandacht besteden aan de verjaardag van de stad.

Initiatiefnemers

Beide boeken zijn tot stand gekomen onder leiding van het Breed Bestuurlijk Overleg, Uitgeverij Leopold, Uitgeverij Pavlov en De Schoolschrijver. Ze werden mede mogelijk gemaakt door het Zadelhoff Cultuur Fonds, Gemeente Amsterdam, APG, Rederij P. Kooij, Programmabureau Amsterdam 750, Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam, de Openbare Bibliotheek Amsterdam en het Amsterdam Museum.