AMSTERDAM - Amsterdam, wat te doen met Koningsdag dit jaar? Tja. Meestal ging het in Amsterdam over: druk, druk, druk. Dit keer vieren we Koningsdag thuis. Gemeente Amsterdam geeft u 5 tips. En vertellen u wat u deze dag wel en niet mag doen.

In deze gekke tijden van corona wordt iedereen aangemoedigd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook met Koningsdag. Het is niet anders. Maar we kunnen het wel zo gezellig mogelijk maken. Heeft u een initiatief voor Koningsdag 2020 – de thuiseditie? Deel het op wijamsterdam.nl. Hier brengen we mensen en activiteiten samen om er toch een feestelijke dag van te maken En wij geven u 5 thuisblijftips. Lees ze hieronder.

Maar eerst nog even dit:

Wat kunnen we wel doen?
Op Koningsdag kunt u kijken naar livestreams van thuisoptredens, speciale programma’s op televisie, meezingen met het Wilhelmus, vanaf uw versierde balkon toosten op de Koning, of online meedoen met een quiz of bingo. Heeft u zelf een initiatief? Deel het op wijamsterdam.nl. Hier brengen we mensen en activiteiten samen om er toch een bijzonder feest van te maken. Ook op iamsterdam.com staan mooie digitale initiatieven van de culturele sector en evenementenorganisaties.

Wat kan op Koningsdag niet?
Er mogen op 27 april 2020 in het hele land, dus ook in Amsterdam, geen vrijmarkten (met vrije verkoop van goederen, eten en drinken), optredens, evenementen of andere vormen van samenkomsten worden georganiseerd, ook niet voor kinderen. Ook spontane buurt- of straatborrels zijn niet toegestaan. Er geldt een vaarverbod voor de grachten in het centrum. Wie verkouden is of koorts heeft, blijft natuurlijk sowieso thuis.

Nog een paar spelregels
Organiseer niet iets vanuit uw raam, balkon of dakterras waar mogelijk publiek op afkomt. We willen voorkomen dat voorbijgangers of buren zich voor uw huis op de stoep of op straat gaan verzamelen en te dicht bij elkaar gaan staan. U mag wel, vanuit uw eigen huis, samen met uw buren een lied meezingen of een toost uitbrengen. Het beste is zoveel mogelijk thuis te blijven en uw sociale contacten te beperken. U mag thuis maximaal 3 personen ontvangen. Houd ook dan 1,5 meter afstand tot elkaar.

5 x wat te doen met Koningsdag...

1. Zing het Wilhelmus
Schmink die vlaggetjes maar op de wangen, of waar u maar wilt. Hang een echte vlag te wapperen, mét oranje wimpel, versier uw balkon en zing mee uit volle borst!

Zing op Koningsdag klokslag 10.00 uur vanuit het raam, uw balkon of in de tuin het Wilhelmus mee! De musici van het Koninklijk Concertgebouworkest doen dat ook, en hopen dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Het orkest stelt bladmuziek beschikbaar van ons nationale volkslied voor allerlei soorten bezettingen: duo´s, trio´s, orkesten, koren en accordeons. Het orkest roept iedereen op de aankondiging van het nationale muzikale gebaar op sociale media te delen met de hashtag #Wilhelmus2020. Wie meedoet op Koningsdag kan zijn of haar Wilhelmus-video ook delen met #Wilhelmus2020.

Dit jaar geen Koningsdag, maar Balkoningsdag. Vanaf 12.00 uur start Balkoningsdag met een livestream vol lekkere muziek.

Zie: www.concertgebouworkest.nl

2. Hoor klinkende klokken
De Oudekerkstoren doet mee met het verzoek van de Oranjebond om op Koningsdag landelijk van alle kerken tussen 09.45 en 10.00 uur de klokken te luiden! En grote kans dat er nog meer kerktorens meedoen. Gewoon, om iedereen in dit land een teken te geven van verbinding tussen vreugde en verdriet. Hoor, hoor, en denk aan elkaar…

3. Oranje overal
Hoezo eigenlijk oranje? Dat heeft natuurlijk te maken met prins Willem van Oranje-Nassau. Prins Willem werd in 1533 geboren in Duitsland als Willem van Nassau. Nog geen prins en nog zonder titel Oranje. De neef van Willem was baas van het prinsdom Orange in Zuid-Frankrijk. Toen de neef van Willem overleed, liet hij het grondgebied Orange na aan Willem. En toen werd het dus: prins Willem van Oranje-Nassau. In de 80-jarige Oorlog kwam ons land onder leiding van prins Willem in opstand tegen de Spanjaarden. Rood wit blauw werd de vlag, want Willem van Oranje had blauw wit in zijn uniform. En Oranje was zijn naam. Dus, vier een beetje geschiedenis en drink Oranjebitter, eet kaasballetjes met een vlaggetje, wortelsoep, pompoen uit de oven, gevulde abrikozen, plaattaart met perzik, mangosmoothie, sinaasappelsalade met balsamicodressing… et cetera. Maak er een lekker thuisfeestje van!

4. Vondelpark online
Normaal is het Vondelpark altijd een grote verzamelplek van optredens, vrijmarkten en gezelligheid tijdens Koningsdag. Omdat het daar dit jaar vrijwel leeg zal blijven, kunt u van 10.15 tot 11.30 uur online terecht op vondelpark.live om het talent van verschillende jonge artiesten te zien.

5. Koninklijke nostalgie op AT5
De Amsterdamse televisiezender AT5 dook de archieven in. Op Koningsnacht en -dag zenden zij compilaties uit van Koninginne- en koningsdagen vanaf het jaar 1992.Zie: www.at5.nlWij Amsterdam!Heeft u een briljant idee om in deze tijden iets speciaals met Koningsdag te ondernemen? Misschien wilt u wat doen voor een ander, voor, op of na Koningsdag en weet u niet hoe of wat?

Zie: Wij Amsterdam
Zie ook: Voor elkaar in Amsterdam en Serve the City Amsterdam