AMSTERDAM - Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei worden ook dit jaar vanwege de coronamaatregelen op een alternatieve manier herdacht en gevierd. Ook dit jaar herdenken we thuis en is de Nationale Dodenherdenking op de Dam wederom afgesloten voor publiek. Een alternatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité en het Joods Cultureel Kwartier is wandelend herdenken in kleine kring. Het bevrijdingsconcert in Koninklijk Theater Carré, met onder andere Stef Bos, Claudia de Breij en André van Duijn is online en op televisie te volgen.

Amsterdammers kunnen dit jaar wandelend herdenken, terwijl ze naar verhalen luisteren. Het Amsterdams 4 en 5 mei Comité heeft in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier een bijzondere wandelkaart ontwikkeld met 200 Amsterdamse oorlogsmonumenten en 26 podcasts. Ook vinden er in de hele stad kleinschalige herdenkingen plaats. Ruim dertig lokale herdenkingen kunnen gelukkig in aangepaste vorm doorgang vinden. Op kleinschalige wijze kan in de beslotenheid van een afgesproken aantal aanwezigen samen herdacht worden. Het is niet mogelijk om bij deze herdenkingen spontaan aan te sluiten. Er is per locatie goed gekeken naar de ruimte die aanwezig is om mensen 1,5 meter afstand te kunnen laten houden en daarop is het aantal aanwezigen afgestemd.

Nationale Herdenking op de Dam

De Dodenherdenking is voor veel mensen in Nederland een belangrijk moment in het jaar. De Nationale Herdenking op de Dam vindt ook dit jaar plaats in aangepaste vorm. De herdenking vindt plaats in aanwezigheid van de Koning en Koningin en een beperkte groep genodigden. Het herdenkingsprogramma in De Nieuwe Kerk en de ceremonie op de Dam worden uitgezonden op NPO1.

Digitale bevrijdingsfestivals
14 Bevrijdingsfestivals bieden op Bevrijdingsdag een gezamenlijk online programma aan, met meer dan 200 optredens en activiteiten. Er is geen bevrijdingsconcert op de Amstel. Wel vindt er een bevrijdingsconcert plaats in Theater Carré, met onder andere Stef Bos, André van Duijn en Claudia de Breij.

Dit concert wordt live uitgezonden op NPO1.De traditionele 'Vrijheidsmaaltijdsoep' wordt feestelijk geserveerd en is vanaf 17.00 uur te volgen via een speciale livecast vanuit Pakhuis de Zwijger. Op het programma staan diverse artiesten, koks en andere smaakmakers, die aanschuiven of inbellen. Aansluitend is om 20.00 uur de tv-special De Nieuwe Mens te zien op NPO2 Extra. Het gehele 5 mei programma in de stad is ook te volgen via bevrijdingsfestivals.nl.