AMSTERDAM - Tijdens het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is Albert Jan van Soelen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de cultuur, in het Koninklijk Concertgebouw uit handen van loco-burgemeester Kukenheim.

Vanuit zijn passie voor muziek heeft de heer Van Soelen in 2004 het initiatief genomen tot de oprichting van de Stichting Nederlands Blazers Ensemble’s Lotgenoten. Hij heeft deze stichting, waarvan hij ook voorzitter is, opgericht met als doel het NBE financieel te ondersteunen. Het NBE heeft een grote maatschappelijke betrokkenheid, zoals het jong NBE dat getalenteerde jonge musici een podium biedt.

Daarnaast was hij bestuurslid bij Stichting Vrienden van Carré, penningmeester van de Gustav Mahler Stichting en initiatiefnemer en penningmeester van Stichting Symbolisch Theater. Tot de dag van vandaag is hij vrijwilliger bij de Amsterdamse zangvereniging het Zwanenkoor en vrijwilliger bij het Amsterdamse muziekpodium Splendor. Zijn collega’s vinden dat hij als voorzitter meer doet dan wat je kan verwachten van een voorzitter en maakt veel tijd vrij voor zijn lotgenoten naast zijn baan als jurist , waardoor hij heel erg geliefd is bij de Stichting.

De heer van Soelen is iemand die in andere mensen geloofd en bereid is om jonge mensen te ondersteunen aan het begin van hun carrière of bij het opzetten van een nieuw cultureel voorstel. Door zijn gezelschap, betrokkenheid en ondersteuning aan verschillende stichtingen en zijn hulp in de muziekwereld heeft hij deze onderscheiding verdient.

Orde van Oranje-Nassau
De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje- Nassau. De eerste vijf graden zijn: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier en Ridder. Een benoeming in de zesde graad betekent dat iemand tot lid benoemd is in de Orde van Oranje-Nassau.