AMSTERDAM - De Partij van de Ouderen wil dat de landelijke overheid ziekenhuizen, die in het verleden zijn gesloten, weer heropent. Daarom steunt het een burgerinitiatief, die de Tweede Kamer daartoe moet bewegen. Inmiddels zijn er al ruim 2200 handtekeningen opgehaald.


Fractievoorzitter Van Soest: "We stevenen in Nederland af op veel te weinig bedden op de Intensive Care afdelingen. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) houdt rekening met een Italiaanse 'oorlogssituatie'. In Italië worden mensen boven de 70 niet meer opgenomen op de intensive care (1). Een gotspe in deze crisis rondom het coronavirus. Een luid en duidelijk signaal is nodig, zeker ook omdat vorige week een Kamermeerderheid nog tegen het gebruiken van gesloten ziekenhuizen als quarantaineziekenhuizen was. Met dit burgerinitiatief, een noodkreet, willen we de Kamer wakker schudden om niet alleen het aantal IC-bedden drastisch te verhogen, maar ook alle voorgenomen sluitingen van ziekenhuizen te schrappen. Dat is niet alleen goed voor het bestrijden van het coronavirus, maar ook om in de toekomst genoeg ziekenhuiscapaciteit te hebben voor een snel groeiende bevolking, die bovendien ook nog eens sterk vergrijsd is".

Van Soest verwijst naar het gesloten Slotervaartziekenhuis. Er verdwenen ziekenhuisbedden in heel Nederland. Het aantal in algemene en academische ziekenhuizen is in de periode 2009-2017 afgenomen van ruim 44.800 naar ongeveer 37.700 bedden. Dat is een afname van ruim 15%: "Wat zijn nu de scenario's als het coronavirus zich harder verspreidt dan wij denken? De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voorspelde eerder al minder ziekenhuizen in Nederland, maar hield geen rekening met een pandemie als deze. Ik wil de landelijke trend van minder ziekenhuisbedden stoppen. Er worden miljarden euro's door het Rijk uitgegeven om het coronavirus te bestrijden, trek daarvan een deel uit om de Nederlandse zorg op orde te brengen".

Oproep Partij van de Ouderen
Van Soest hoopt dat men in de Tweede Kamer nu ook inziet dat het sluiten van ziekenhuizen, zoals het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, een heilloze weg is en roept op om de petitie massaal te tekenen te delen. "Het zou geweldig zijn dat de Amsterdamse bevolking nu een Slotervaartziekenhuis-heropenen-JA laat horen", aldus Van Soest

Kijk hier voor de online petitie.