AMSTERDAM - Rond de feestdagen kan het zijn dat uw afval niet wordt opgehaald op de dagen waarop u het gewend bent. Bekijk hier de informatie voor uw stadsdeel.

Afvalpunten

De Afvalpunten zijn gesloten op 25 en 26 december en 1 januari.

Vuurwerk

Vuurwerk is prachtig, maar alles wat de lucht in gaat komt ook weer naar beneden. Op nieuwjaarsdag ligt er 10.5 miljoen kilo afval op straat. De gemeente begint op 1 januari al om 02.00 met opruimen. Als u uw eigen afval opruimt, houden we samen de stad schoon.

Kerstboom

Laat uw kerstboom niet slingeren! De bomen worden gebruikt om groene energie op te wekken en compost van te maken. Door kerstbomen apart in te zamelen, kan de gemeente deze duurzaam verwerken. Vergeet niet de versiersels eruit te halen en een eventuele plastic pot te verwijderen.

Karton en papier

Heeft u veel karton of papier na de feestdagen? Scheur het in stukken zodat het in een van de papiercontainers in uw buurt past.

Bekijk hier specifieke informatie voor uw stadsdeel.

Noord

Kerstbomen

Vanaf dinsdag 2 januari tot en met vrijdag 12 januari haalt stadsdeel Noord uw kerstboom op. Zet uw kerstboom buiten aan de straat, dan wordt deze door de gemeente meegenomen. Na 12 januari moet u uw kerstboom zelf wegbrengen naar het afvalpunt Struisgrasstraat 33a (achter Papaverweg 33).

West

Kerstbomen

U kunt uw kerstboom van dinsdag 2 januari t/m zaterdag 13 januari voor uw deur aan de rand van de stoep leggen. Zet geen bomen rond de afvalcontainers. De bomen worden gescheiden van het andere afval opgehaald, zodat ze als groen afval kunnen worden verwerkt. Dat is beter voor het milieu. De bomen worden opgehaald van maandag t/m zaterdag.

Grofvuil

Tijdens beide Kerstdagen en op Nieuwjaarsdag wordt er geen grofvuil ingezameld. De inzameling verschuift naar een andere dag:

Gewijzigde inzameldagen

 • De Baarsjes: 1e kerstdag, maandag 25 december; verschuift naar vrijdag 22 december
 • Oud-West: 2e kerstdag, dinsdag 26 december; verschuift naar vrijdag 29 december
 • De Baarsjes: Nieuwjaarsdag, maandag 1 januari; verschuift naar vrijdag 5 januari

Blipverts

De Blipverts - inzamelstations voor klein (chemisch) afval - zijn afgesloten van donderdag 21 december tot en met donderdag 4 januari.

Zuid

Er wordt geen restafval en grofvuil opgehaald op:

 • Maandag 25 en dinsdag 26 december, 1e en 2e kerstdag
 • Maandag 1 januari, nieuwjaarsdag

De vuilophaal verschuift naar de eerstvolgende ophaaldag: van maandag naar donderdag; van dinsdag naar vrijdag. U kunt uw restafval ook kwijt in de containers in de buurt of in de zijstraten.

Kerstbomen

Vanaf dinsdag 2 januari 2018 kunt u uw oude boom aan de rand van de stoep zetten. We rijden twee weken lang van maandag tot en met zaterdag rond tot 20:00 uur om kerstbomen op te halen. Na maandag 15 januari kunt u uw boom aanbieden als grofvuil op de vaste ophaaldag of bel met 14 020 (afhankelijk van uw buurt).

Zuidoost

Vuurwerk en glas

Op 1 januari gaat de reiniging meteen aan de slag om het vuurwerkafval en glas op te ruimen. Eerst in de winkelcentra en de wegen ernaartoe. De rest van Zuidoost wordt in de loop van januari schoongeveegd. Eind januari is heel Zuidoost weer helemaal vuurwerkvrij. Als het sneeuwt, begint het opruimen als de sneeuw weg is.

Kerstbomen

Na de feestdagen willen veel mensen hun kerstboom weer kwijt. Dat kan door de boom af te leveren bij het afvalpunt aan de Meerkerkdreef. Medewerkers van de reiniging rijden vanaf woensdag 27 december rond om de kerstbomen te verzamelen die ze op straat of in het plantsoen zien liggen. De kerstbomen worden versnipperd. Dan moet de boom wel ‘schoon’ zijn, dus zonder ballen, engelenhaar of slingers. De houtsnippers worden gebruikt om paden aan te leggen.

Papiercontainers op slot

In Amsterdam gaan alle papiercontainers rond oud en nieuw dicht voor de veiligheid. In Zuidoost zijn de containers van 31 december tot 2 januari dicht. Vanaf woensdag 3 januari kunt u uw papier en karton er weer in kwijt.

Oost

Op maandag 25 en dinsdag 26 december (1e en 2e kerstdag) en op maandag 1 januari (nieuwjaarsdag) haalt het stadsdeel geen grofvuil op. U kunt uw grofvuil aanbieden op de eerstvolgende inzameldag voor grofvuil in uw buurt. Deze staat vermeld op de kleppen van de containers en op pagina Grofvuil stadsdeel Oost.

Kerstbomen

Een kerstboom brengt veel sfeer in huis. Maar wist u dat een kerstboom ook na de feestdagen nuttig kan zijn? De gemeente zamelt ze apart in om ze duurzaam te verwerken tot compost of groene energie. In de eerste drie weken van het nieuwe jaar rijden er twee wagens door Oost om de bomen apart in te zamelen. U kunt uw boom aanbieden aan de rand van de stoep, liefst op de vaste ophaaldag voor grofvuil in uw buurt.

Containers dicht

Om schade door vuurwerk te voorkomen, worden de papiercontainers en sommige restafvalcontainers vlak vóór de jaarwisseling afgesloten. Na 1 januari kunt u ze weer gebruiken.

Centrum

Restafval

Inzameling restafval tijdens de feestdagen

Feestdag

 • Zondag 24 december (kerstavond) - Regulier, dus geen inzameling
 • Maandag 25 december (eerste kerstdag) - Alleen inzameling overdag
 • Dinsdag 26 december (tweede kerstdag) - Reguliere inzameling
 • Zondag 31 december (oudejaarsdag) -Regulier, dus geen inzameling
 • Maandag 1 januari (nieuwjaarsdag) - Regulier en extra schoonmaak na oud en nieuw

Op oudejaarsdag worden zoveel mogelijk papiercontainers en restafvalcontainers afgesloten.

Kerstbomen

In het centrum worden de kerstbomen vanaf maandag 1 januari tot en met zaterdag 13 januari opgehaald. Dit gebeurt op dag van de huisvuilinzameling. Wilt u graag de boom zichtbaar en het liefst op een hoek van de straat neerzetten? Vergeet niet de versiersels en eventueel de plastic pot weg te halen.

Breng uw boom zelf weg

Wilt u uw kerstboom op een ander moment kwijt? U kunt uw boom inleveren bij één van de zes afvalpunten.

Door kerstbomen apart in te zamelen, kan de gemeente Amsterdam deze duurzaam verwerken. De bomen kunnen worden gebruikt om groene energie op te wekken en om compost van te maken.

Grofvuil

De gemeente zamelt geen grofvuil en bruin- en witgoed in tijdens bovengenoemde feestdagen.

Bedrijfsafval

Tijdens de kerstdagen halen wij uw bedrijfsafval volgens regulier schema op. Alleen op oudejaarsdag (31 december 2017) halen wij na 18.00 uur géén bedrijfsafval op. Op nieuwjaarsdag wijzigt er niets en zamelen wij het bedrijfsafval volgens regulier schema in.

Nieuw-West

Kerstbomen

U kunt uw kerstboom van dinsdag 2 januari t/m zaterdag 13 januari voor uw deur aan de rand van de stoep leggen. Zet geen bomen rond de afvalcontainers. De bomen worden gescheiden van het andere afval opgehaald, zodat ze als groen afval kunnen worden verwerkt. Dat is beter voor het milieu. De bomen worden opgehaald van maandag t/m zaterdag.

Grofvuil

 • Maandag 25 december 2017 (1e kerstdag): Grofvuil - geen ophaaldienst; uw grofvuil halen wij twee dagen eerder op, dus op zaterdag 23 december 2017
 • Dinsdag 26 december 2017 (2e kerstdag): Grofvuil - geen ophaaldienst; uw grofvuil halen wij een week later op, dus op dinsdag 2 januari 2018
 • Maandag 1 januari 2018 (nieuwjaarsdag): Grofvuil - geen ophaaldienst; uw grofvuil halen wij een week later op, dus op maandag 8 januari 2018

Rolcontainers

 • Maandag 25 december 2017 (1e kerstdag): Rolcontainers - geen ophaaldienst; uw grijze rolcontainer halen wij twee dagen later op, dus op woensdag 27 december
 • Dinsdag 26 december 2017 (2e kerstdag): Rolcontainers - geen ophaaldienst; uw grijze rolcontainer halen wij een dag later op, dus op woensdag 27 december 2017. Uw groene rolcontainer halen wij een week later op, dus op dinsdag 2 januari 2018
 • Maandag 1 januari 2018 (nieuwjaarsdag): Rolcontainers - geen ophaaldienst; uw grijze rolcontainer halen wij twee dagen later op, dus op woensdag 3 januari 2018