AMSTERDAM - Op 17 september is het World Cleanup Day. Over de hele wereld komen die dag mensen in actie en ruimen ze zwerfvuil op. Als u mee wilt doen, kunt u vanaf 22 augustus afvalgrijpers en ringen bij de gemeente lenen.


Dit jaar organiseert de Plastic Soup Foundation voor de vijfde keer de World Cleanup Day in Nederland. Naast zwerfvuil opruimen is er nóg een missie: geld inzamelen voor de vijftienjarige Nina uit Indonesië. Zij woont aan een rivier die vol gedumpt wordt met plastic zwerfafval. Dat afval komt van recyclingfabrieken die plastic verwerken dat uit rijke landen komt, ook uit Nederland. Welke fabrieken dat precies zijn, en met wie ze zakendoen, dat wil Nina uitzoeken maar dat kost geld.

Sponsoren

U kunt zich daarom bijvoorbeeld laten sponsoren. Nina kan dan op onderzoek uit. Doel is dat we het probleem daardoor bij de kern kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat Nederland geen zaken meer doet met de fabrieken die deze slechte praktijken erop na houden. U kunt natuurlijk ook zelf doneren.

Afvalgrijpers- en ringen lenen

Op World Cleanup Day kunt u uw eigen afvalgrijpers of vuilniszakken gebruiken. Maar u kunt zich ook bij ons tot 8 september 12.00 uur aanmelden om afvalgrijpers en -ringen te lenen. Een afvalring houdt de vuilniszak mooi open. We hebben ook speciale afvalgrijpers voor kinderen.