AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft met de scholen en de vervoerders in de regio afspraken gemaakt om de heropening van het voortgezet onderwijs in de stad in goede banen te leiden. Veel scholen spreiden de lesuren en leerlingen over de dag, waardoor de drukte in de spits zoveel mogelijk beperkt wordt. Leerlingen wordt gevraagd om lopend of met de fiets naar school te komen, of zich te laten brengen. Op deze manier raakt het openbaar vervoer niet overbelast en blijft het toegankelijk voor mensen in vitale beroepen.


Leerlingen voor wie lopen, fietsen, of gebracht worden echt geen opties zijn, kunnen gebruik maken van reguliere bussen, trams en metro’s. Op basis van de cijfers van scholen en vervoerbedrijven is de verwachting dat de capaciteit van het openbaar vervoer voor die beperkte groep leerlingen toereikend is. Dit wordt voortdurend gemonitord, zodat bij knelpunten snel ingegrepen kan worden.

Wethouder Sharon Dijksma (Verkeer & Vervoer): “Leerlingen en leraren moeten vanaf maandag verantwoord en veilig naar school kunnen reizen. Daarom vragen we iedereen zoveel mogelijk lopend of met de fiets te komen. Om de studenten die geen fiets hebben te helpen stellen we tijdelijk fietsen beschikbaar. Leraren kunnen gebruik maken van speciale parkeerplekken en deelfietsen of –scooters. Op deze manier zorgen we dat iedereen voldoende afstand kan houden en het openbaar vervoer niet overbelast wordt.”

Leenfietsen voor leerlingen zonder fiets
Niet alle leerlingen beschikken over een fiets. Voor deze leerlingen stelt de gemeente tot 4 juli 1600 gratis fietsabbonementen beschikbaar. Scholen ontvangen voor 2 juni digitale vouchers die ze zelf ter beschikking stellen aan de leerlingen die een fiets nodig hebben. Met de voucher kan de leerling kosteloos een abonnement afsluiten bij een verhuurbedrijf. Ook is ondersteuning van fietscoaches via scholen beschikbaar.

Vervoer en parkeermogelijkheden voor personeel
Onderwijspersoneel dat buiten de stad woont, kan voor woon-werkverkeer gebruikmaken van het openbaar vervoer. Docenten die buiten de stad wonen en graag met de auto naar hun werk willen, kunnen op verschillende plekken in de stad tegen een gereduceerd tarief parkeren. Voor het laatste stuk van de reis kunnen zij deelfietsen en deelscooters gebruiken.