AMSTERDAM - Meer diversiteit in het winkelaanbod en behoud van de buurtsfeer voor bewoners. Dat is de intentie van het convenant dat loco-burgemeester Kajsa Ollongren en de ondernemers en pandeigenaren van de Sint Antoniesbreestraat op donderdag 19 oktober ondertekenden

De Sint Antoniesbreestraat is één van de proefstraten waarin wordt geëxperimenteerd met instrumenten om de diversiteit te behouden.

Ollongren: “Ik ben blij met het convenant, omdat we ons daarmee met alle ondernemers, eigenaren van winkelpanden en andere betrokken partijen samen sterk maken voor een diverse binnenstad. Ik hoop dat de Jodenbreestraat zich aansluit bij dit convenant. Ook hoop ik dat in de Hoogstraten, de Spuistraat en de Damstraat zulke afspraken spoedig gemaakt gaan worden.”

Verschraling winkelaanbod

De groeiende populariteit van Amsterdam bij toeristen is in delen van het centrum ook steeds zichtbaarder in het winkelaanbod. Dat zorgt voor een winkelaanbod dat meer gericht is op bezoekers dan bewoners. Een steeds grotere groep bewoners en ondernemers uit hun zorgen over deze verschraling van het winkelaanbod in de binnenstad, dat gericht is op toeristen.

De gemeente Amsterdam is in samenwerking met Centrum XL - een samenwerkingsverband van het Amsterdamse bedrijfsleven - in een aantal straten een proef gestart om de diversiteit van het winkelaanbod te verbeteren of te behouden. Amsterdam ondersteunt - ook als eigenaar van negen winkelpanden in deze straat - dit initiatief van harte.

Zie ook: ‘Amsterdam kiest voor divers aanbod winkels’