AMSTERDAM - Boa’s, toezichthouders en agenten gaan horecagelegenheden standaard eerst weer waarschuwen als landelijke coronaregels worden geschonden rondom het laten consumeren van afgehaald eten en drinken buiten voor de horecazaak. Voorheen volgde bij overtreding direct sluiting. Als een ondernemer na de waarschuwing opnieuw de fout in gaat, wordt de zaak alsnog voor een week gesloten. Bij excessen zal vanwege het risico voor de volksgezondheid de waarschuwing worden overgeslagen.

De burgemeester en het college willen de horeca zoveel mogelijk gelegenheid geven om wat te verdienen in deze lastige tijden, maar ondernemers moeten net als hun klanten medeverantwoordelijkheid nemen voor naleving van de landelijke regels, zoals 1,5 meter afstand houden en een maximale groepsgrootte van vier personen. Halsema: “Het aantal besmettingen daalt al een paar weken niet, maar blijft op een te hoog niveau. Daarom blijven de coronaregels voor ons allemaal belangrijk. In de vele gesprekken die ik voer, hoor ik natuurlijk hoe moeilijk horeca het heeft, en hoe groot de behoefte aan gezelligheid is. Afhalen is toegestaan, maar houd je als ondernemer en ook als klant wel aan de regels.”

De gemeente heeft via Koninklijke Horeca Nederland en op haar website posters en flyers beschikbaar gesteld aan horeca om de landelijke regels op een vriendelijke manier onder de aandacht te brengen. Het gaat vooral om afstand houden, je niet in groepen groter dan vier personen ophouden en drukte vermijden. Het is goed en fijn je lokale horeca te steunen, maar doe dit veilig, is de oproep.

Veel horecaondernemers bieden de mogelijkheid om eten of drinken te laten bezorgen of af te halen. Dit mag conform de geldende maatregelen; Het gekochte eten en drinken mag echter niet ter plaatse of in de directe omgeving van de horecazaak worden gegeten of gedronken.

Voor horecagelegenheden geldt landelijk dat er geen terras mag worden ingericht; bezoekers moeten met hun afgehaalde eten en drinken direct hun weg vervolgen. Voor alcohol gelden strengere regels dan voor andere dranken. Alcohol mag alleen verkocht worden in gesloten fles, blik of pak. Dat betekent dat bijvoorbeeld glühwein in een bekertje met of zonder deksel niet mag.

De gemeenten blijven drukke plekken de komende weken goed in de gaten houden, en zetten waar nodig markeringen (o.a. stippen en pijlen) en hosts in. De wet die op 1 december in Nederland is ingegaan maakt dat de burgemeester weer zelf bevoegd is op dit punt. Tevens is besloten om de minimale sluitingsperiode te beperken van twee weken, naar één week. De burgemeester heeft er tevens voor gekozen om dit ook te laten gelden voor de horecazaken die voor 1 december zijn gesloten en die nu nog gesloten zijn.

Voor een gemeentelijke poster om op te hangen bij afhaal zie hier:
https://www.amsterdam.nl/ondernemen/ondernemen-tijdens-coronacrisis/
Voor de exacte landelijke regels voor ondernemers afhalen, zie hier:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ondernemers-enbedrijven/winkeliers