AMSTERDAM - Zondag 18 september 2022, is Phon van den Biesen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding vanwege zijn inzet als advocaat, bestuurder en lobbyist voor de rechtstaat en de mensenrechten. Van den Biesen ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Marjolein Moorman.


Phon van den Biesen is sinds 1979 werkzaam als advocaat voor het publieke belang. Hij pleitte voor alle Nederlandse rechterlijke instanties, het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, het Mensenrechtenhof in Straatsburg en het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Als advocaat stond Van den Biesen regelmatig in de schijnwerpers: hij behandelde zaken met grote impact, zoals de civiele zaak tegen de Nederlandse Staat vanwege de plaatsing van kruisraketten in 1983, en de genocidezaak van Bosnië-Herzegovina tegen Servië. Met zijn werk als milieuadvocaat droeg hij bij aan de totstandkoming van de Klimaatwet in 2019.

Van den Biesen zette zijn deskundigheid ook vrijwillig in voor nationaal en internationaal publiekelijk belang. Zo zette hij zich in de jaren tachtig in voor goede en betaalbare rechtsbijstand.

Daarnaast heeft Phon van den Biesen zich dertig jaar, zowel betaald als vrijwillig, ingezet als advocaat voor de vrede. In 1999 organiseerde hij een vredesconferentie in Den Haag en met stichting Lawyers4Lawyers streed hij 14 jaar voor bescherming van buitenlandse advocaten. Dit jaar werd dit beloond met de Geuzenpenning.