AMSTERDAM- Vandaag, donderdag 12 september, ontvangt professor George Vilinbachov een koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Marjolein Moorman. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de culturele relaties tussen Nederland en Rusland en meer specifiek vanwege zijn bijdrage aan de totstandkoming en ontwikkeling van de Hermitage Amsterdam.

Professor Vilinbachov is sinds 50 jaar werkzaam voor de het State Hermitage Museum in Sint- Petersbrug, waar hij in 1998 werd benoemd tot adjunct-directeur, met een speciale verantwoordelijkheid voor wetenschappelijk onderzoek.

Professor Vilinbachov heeft een hechte band met Nederland, Amsterdam en de Hermitage Amsterdam. Hij organiseerde succesvolle tentoonstellingen in samenwerking met De Nieuwe Kerk, het Amsterdams Historisch Museum en de Hermitage Amsterdam. Enkele hoogtepunten waren de tentoonstellingen ‘1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie’, ‘Peter de Grote: een bevlogen Tsaar’ en ‘Hollandse Meesters uit de Hermitage’.

De onderscheiding wordt uitgereikt ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de Hermitage Amsterdam.

Orde van Oranje-Nassau De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.