AMSTERDAM - Het stadsbestuur heeft ingestemd met het inrichtingsplan van het nieuwe park in Zuidoost op de Gaasperdammertunnel. Het plan is samen met de omwonenden opgesteld en gaat over het inrichten van acht parkvelden met groen, ruimte voor kunst, cultuur en muziek, plek om te sporten en te spelen en grond voor stadslandbouw. Het park van drie kilometer lang en 65 meter breed wordt op dit moment aangelegd, waarmee er in een keer 190.000 vierkante meter groen in de stad bijkomt. In het voorjaar zal het eerste deel van het park worden geopend.

Op het dak van de Gaasperdammertunnel is een laag van twintig centimeter zand gestort, met daarin een drainagesysteem, om de aan- en afvoer van het water op het dak te kunnen controleren. Vervolgens is een laag van tachtig centimeter aarde gestort, waar bovenop nu het park wordt aangelegd. Er zijn al 500 van de 1.500 bomen geplant (waaronder fruitbomen en Japanse Kers), daarnaast staan er al heesters en is er gras met kruiden- en bloemenmengsels gezaaid. Er komt een deel eetbare en een deel bloeiende planten en bomen, die vlinders en bijen aantrekken. De planten zijn zo gekozen dat er bijna het hele jaar iets in bloei staat en het park het hele jaar groen is.

Wethouder Jakob Wedemeijer (Groen): "Het is prachtig om te zien hoe het park de hele omgeving verandert. Waar eerst een drukke weg de wijk bepaalde, fietsen er nu mensen door het groen. Deze winter worden alle bomen, struiken en bloemen geplant, zodat het komend voorjaar echt een feest is om daar te zijn. Dan kunnen we het park op zijn mooist openen, en maken we ook de naam bekend."

Voor de inrichting van de acht parkvelden is 2,4 miljoen euro gereserveerd. In overleg met de bewoners komen er een stadstuin en meerdere plekken voor sport, spel en kunst. De velden worden het komende jaar aangelegd. Het eerste veld dat wordt opgeleverd is de stadstuin, die in maart klaar zal zijn. Betrokken bewoners maken een cultureel en muziekprogramma voor volgend jaar. Naast de ingerichte parkvelden komt er in het park een natuurspeeltuin en is er een plek gereserveerd voor horeca.

Stadsdeelbestuurder Dirk de Jager (Zuidoost): "Mooi dat op deze manier invulling wordt gegeven aan brede participatie. Onze inwoners voelen zich erg betrokken bij dit nieuwe park: een park dat het Nelson Mandelapark en het Gaasperpark verbindt, waardoor het grootste park van Amsterdam ontstaat. Je wandelt of fietst zo vanuit het centrum van Zuidoost naar het mooie buitengebied. We zijn een groen stadsdeel en dat versterken we op deze manier."