AMSTERDAM - Woensdag 26 april 2023 is Annelies Jansen-Buurman benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving de koninklijke onderscheiding voor haar jarenlange inzet voor het Bredewegfestival, dat mede dankzij haar inspanningen is uitgegroeid van een straatfeest tot een groot en succesvol en, maar laagdrempelig buurtfestival. Jansen-Buurman ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Hester van Buren tijdens Opera in de Straat, een onderdeel van het festival.


Het Bredewegfestival is in 1977 ontstaan met een straatfeest van en voor bewoners van de Watergraafsmeer in stadsdeel Oost. Na het succes van de eerste editie besloten ze hier jaarlijks mee door te gaan op Koninginnedag, en sinds 2013 op Koningsdag. Jansen-Buurman heeft zich 27 jaar ingezet voor het festival, waarvan 21 jaar als voorzitter van de Stichting Bredewegfestival. Onder haar leiding groeide en professionaliseerde het festival, maar wist het wel de binding met de buurt te behouden.. Inmiddels trekt het jaarlijks 35.000 bezoekers en zijn meer dan honderd vrijwilligers betrokken bij de organisatie.

Vanwege haar langdurige inzet om het Bredewegfestival tot een blijvend succes te maken, is Jansen-Buurman benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.