AMSTERDAM - Er is een belangrijke stap in de grootschalige transformatie van Sloterdijk I van bedrijventerrein naar een gemengde en groene woon-werkwijk gezet. De negen grondeigenaren en erfpachters van blok IV in Sloterdijk I Zuid hebben een intentieovereenkomst gesloten met de gemeente Amsterdam om samen te gaan werken bij de ontwikkeling van hun blok. Zo komt er plek voor ruim 700 woningen, bedrijven en voorzieningen.


Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid): "Veel inzet en doorzettingsvermogen van de kwartiermakers van blok IV heeft tot deze overeenkomst geleid. We gaan nu samen de vervolgstappen zetten om van Sloterdijk I een duurzame en groene wijk te maken".

Nieuwe ontwikkelstrategie

In Sloterdijk I Zuid bezit de gemeente Amsterdam buiten de openbare ruimte nauwelijks eigen grond. De eigenaren en erfpachters is daarom gevraagd samen per blok een gemengd pakket aan woningen en andere functies te ontwikkelen, volgens vooraf door de gemeenteraad vastgestelde ambities en kwaliteitseisen. De gemeente Amsterdam ondersteunt, toetst het proces en zorgt voor passende nieuwe openbare ruimte.

Een spannende onderneming

Ook de kwartiermakers uit blok IV kijken uit naar de volgende fase: "De komende tijd wordt nog veel inzet vereist van alle partijen. Het liefst nemen we waar mogelijk bedrijvigheid uit de buurt mee in de plannen. Tegelijkertijd beseffen we dat er met onze handtekening onder de intentieovereenkomst een spannende nieuwe fase voor de nu zittende bedrijven in het blok ingaat, omdat een aantal ondernemingen op een nieuwe plek hun bedrijf zal gaan voortzetten." De gemeente, de ontwikkelaars en de ondernemers gaan elkaar helpen bij het zoeken naar een passende oplossing voor deze bedrijven.

700 nieuwbouwwoningen met voorzieningen

Blok IV, gelegen tussen de Transformatorweg, de Schakelstraat, de Isolatorweg en de Condensatorweg, biedt plek voor ruim 700 nieuwbouwwoningen in verschillende prijsklassen en oppervlaktes, met diverse voorzieningen en bedrijfsruimten in de onderste lagen van de gebouwen. Naar verwachting start de bouw in 2023 in het noordelijk gedeelte van Blok IV, waarna de rest van het blok snel kan volgen.

Over Sloterdijk I Zuid

Het Amsterdamse bedrijventerrein Sloterdijk I Zuid ligt binnen de A10 en bestaat uit zes grote blokken. Het verandert de komende jaren stapsgewijs in een dynamische en duurzame wijk met woningen, bedrijven, horeca- en recreatievoorzieningen. In het Sloterdijk I van de toekomst worden de beschikbare vierkante meters straks optimaal benut. Het wordt als één van de eerste deelgebieden van Haven-Stad ontwikkeld.