AMSTERDAM - In Zuidas komt een nieuwe groene woonbuurt met circa 550 woningen. Dit heeft wethouder Victor Everhardt (Zuidas) bekend gemaakt. Het merendeel van de woningen bestaat uit betaalbare middenhuur en maakt deel uit van het gebied ‘Verdi’. De woonwijk komt op de huidige plaats van de sporthallen Zuid, dichtbij het Olympisch Kwartier en het water van de Schinkel en de Nieuwe Meer. Door de sporthallen te verplaatsen, uit te breiden en te stapelen langs de A10, wordt een accommodatie gerealiseerd die op een duurzame manier meegroeit met de sportieve behoefte van de stad. Zowel op het gebied van top-, breedtesport als onderwijs. Tegelijkertijd wordt hiermee een geluidsmuur gecreëerd. Daarachter worden de woningen gebouwd en ontstaat er een vernieuwde buurt met nieuwe wandel- en fietspaden, voorzieningen zoals horeca, kinderdagverblijven en scholen en veel mogelijkheden om te genieten van het groen en het water in de omgeving. De bouw van de woningen start naar verwachting in 2027.

Wethouder Victor Everhardt: “Deze nieuwe Amsterdamse buurt ligt op een prachtige plek, vlakbij de Schinkel, de Nieuwe Meer en dichtbij het Amsterdamse Bos en de Oeverlanden. In deze autoluwe buurt sta je dus al snel ‘buiten’ in het groen terwijl de stad ook om de hoek is. De woningen zijn voor een groot deel bestemd voor betaalbare middenhuur omdat hier veel vraag naar is. Zuidas wordt zo een buurt waar iedereen welkom is”.

Betaalbare woningen
De helft van de woningen bestaat uit middenhuur. Daarnaast wordt ook sociale huur (30%) en vrije sector (20%) ontwikkeld. Het gebied tussen de A10, de Amstelveenseweg en de Nieuwe Meer is ook op andere plekken volop in ontwikkeling. De kantoortorens van het monumentale pand Tripolis, waar de nieuwe woonbuurt naast komt te liggen, worden herontwikkeld. Ook hier is een deel woningbouw gepland, net als aan de noordkant van het IJsbaanpad. Samen vormen zij een nieuwe buurt met bijna 1000 woningen, kantoren en voorzieningen. De totale verdeling van de woningen in het noordelijke deel van Verdi is 40% sociaal, 40% middenhuur en 20% vrije sector, zoals afgesproken in Amsterdam.

Nieuwe Sporthallen Zuid
Om de nieuwe woonbuurt te realiseren zullen de huidige Sporthallen Zuid verplaatst, gestapeld en vernieuwd worden op de strook langs de A10. De sporthallen zijn aan vernieuwing toe. Met het nieuwe sporthallencomplex wordt op een duurzame manier voorzien in de sportbehoefte van de groeiende stad. Ook Topsport Amsterdam, home of (talent)TeamNL krijgt een plek in deze buurt. Dat betekent dat meer dan in de huidige situatie de verbinding kan worden gelegd tussen de breedtesport, het onderwijs en de in Amsterdam trainende toptalenten, olympische- en paralympische topsporters.

Goed verbonden met groen en stad
De belangrijkste opgave is om van Verdi een gemengd woon-werk gebied te maken, met veel aandacht voor groen. Zo komt er een nieuwe fietsroute die de Amstelveenseweg verbindt met de ‘Sportas’, een route van Amstelveen naar Amsterdam. Ook komen er nieuwe voetgangerspaden in een groen landschap naar het Olympisch Stadion en richting het water, bij de Jachthavenweg. De buurt is goed bereikbaar met het OV, er is een metrohalte en er zijn vele tram- en busverbindingen op de Amstelveense weg. Als in de toekomst de Noord-Zuidlijn wordt doorgetrokken krijgt Verdi, met metrohalte Amstelveens weg, een directe verbinding met Schiphol en Hoofddorp.