AMSTERDAM - In kantoorgebied Amstel III in Zuidoost komt een nieuwe woonbuurt met 100% sociale woningen en voorzieningen. Het gebied Amstel III wordt de komende jaren omgevormd tot gemengde stadswijk. De gemeente Amsterdam en woningcorporatie Eigen Haard maakten afspraken over de komst van 268 nieuwe sociale huurwoningen, een buurtkamer en een sociaal buurtteam in de wijk. De bouw start in 2024; in 2026 wordt de nieuwbouw in gebruik genomen.

Wethouder Van Dantzig (Woningbouw): "De komende jaren krijgt Zuidoost er veel woningen bij: bijna veertigduizend woningen tot 2040, waarvan een groot deel in Amstel III. Met deze ontwikkeling van woningen en voorzieningen maken we van Amstel III stap voor stap een complete stadswijk voor iedereen. Dit project is daar een mooi voorbeeld van."

Aan de Hettenheuvelweg bij de kruising met de Holterbergweg en de Hessenbergweg in Zuidoost komen vier nieuwe gebouwen met 2-, 3- en 4-kamerwoningen van 60 tot 90m2. Op de begane grond komen sociale voorzieningen zoals een buurtkamer, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Een sociaal buurtteam - waar bewoners terecht kunnen met vragen over zorg, wonen, gezondheid, werk, geld, ontmoeten of veiligheid – maakt ook onderdeel uit van de plannen. Ook is er ruimte voor kleine commerciële voorzieningen. In het complex komt ook een binnentuin, en een steeg verbindt de Holterbergweg met het Hondsrugpark.

Nicole de Vrij, manager Ontwikkeling bij Eigen Haard: ''We zien een grote vraag naar woonruimte in de stad, ook voor mensen met lagere inkomens. Daarom is het heel waardevol dat we hier door goede samenwerking met de gemeente en Hillen & Roosen veel sneller dan gebruikelijk in een soepel proces de nieuwe sociale, duurzame huurwoningen kunnen bouwen waar zoveel vraag naar is."

Negentig woningen worden de eerste tien jaar met voorrang gereserveerd voor statushouders. Door de grootte van de woningen biedt dit ook mogelijkheden voor gezinnen. Alle bewoners krijgen een vast huurcontract. Ook worden er drie woningen voor mindervaliden ingericht.

Voor dit project werkt Eigen Haard samen met Hillen & Roosen. Door zoveel mogelijk kennis in een vroeg stadium te bundelen is de verwachting dat dit project sneller, duurzamer en betaalbaarder kan worden gerealiseerd.

Amstel III, voorheen een groot kantorengebied dat getransformeerd wordt tot een woon/werkgebied voor duizenden Amsterdammers, ligt ten zuiden van de Johan Cruijff Arena. Een groot aantal van de woningen die er in Zuidoost bijkomt, wordt hier gebouwd. De kantoren maken daarmee plaats voor een complete stadswijk. Tegelijk met de bouw van veel woningen komen er ook veel buurtvoorzieningen, zoals scholen, gezondheidscentra, buurtkamers, een jongerentalentencentrum, een apotheek, kinderopvang, sport en een groot park tussen de ArenA en de IKEA. De gemeente werkt intensief samen met verschillende ontwikkelaars om het gebied een kwaliteitsimpuls te geven.