AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam en woningcorporatie De Key hebben een overeenkomst voor de ontwikkeling van een woontoren voor starters in Zuidas getekend. De toren bevat 216 sociale huurwoningen, waar mensen onder de 28 jaar maximaal 5 jaar kunnen wonen. De startersappartementen komen op het nu nog lege terrein tegenover de VU en voetbalclub SC Buitenveldert: een gebied met veel kennisintensieve bedrijvigheid waar een nieuwe woonwijk met 2.700 woningen staat gepland. De startersappartementen worden naar verwachting in 2024 opgeleverd.

Wethouder Victor Everhardt (Zuidas): “De ontwikkeling van deze nieuwe woontoren laat zien dat iedereen welkom is in Zuidas. Het wordt een Amsterdamse stadswijk waar jonge mensen een starterswoning kunnen vinden. Juist ook in tijden van crisis vinden wij het belangrijk om hier te blijven investeren.”

Starten, groeien en verhuizen in Zuidas
De appartementen variëren van 25 m2 tot 60 m2. Het complex krijgt een dakterras met een sportveld, een groene binnentuin en een gemeenschappelijke huiskamer waar bewoners elkaar ontmoeten, samen iets kunnen organiseren of kunnen werken. Er komt een stalling voor fietsen en scooters maar er komen geen parkeerplaatsen voor auto‘s. Het gebouw krijgt lichte materialen en glas, veel balkons en verticaal groen langs de gevels. Het ontwerp van LEVS architecten is door De Key in samenspraak met de gemeente Amsterdam geselecteerd, na inschrijvingen met schetsontwerpen van drie Nederlandse architectenbureaus.

Nieuwe startersappartementen in Zuidas
De startersappartementen maken deel uit van een nieuwe buurt met in totaal 2.700 woningen en bijbehorende voorzieningen zoals een theater, horeca, een supermarkt en een basisschool. In deze buurt liggen ook de Campus van de Vrije Universiteit, het Amsterdam UMC en vele startups en scaleups op het gebied van ‘health, life en science‘. Station Zuid ligt op loopafstand.

Eelco Siersema, directeur De Key: “In deze buurt in Zuidas werken veel jonge professionals en daarom is dit een logische plek om woningen voor deze doelgroep te ontwikkelen. Woonstarters tot 28 jaar kunnen hier straks instromen in een betaalbare starterswoning en binnen 5 jaar doorstromen naar een andere woning. Ze bouwen in deze tijd een waardevol netwerk op in hét Amsterdamse Kenniskwartier.”