AMSTERDAM - Dit plantseizoen zijn er in Amsterdam 1.569 bomen geplant. Er zijn meer bomen geplant dan gekapt en daarmee is de eerste inhaalslag gemaakt in het wegwerken van de achterstand in het vervangen van gekapte bomen. Komend jaar wordt het aantal opgevoerd naar ruim 2.000 bomen. In 2023 is de achterstand helemaal weggewerkt.


Wethouder Laurens Ivens (Groen): "We zetten de komende jaren alles op alles om de achterstand weg te werken. We hebben nu een eerste inhaalslag gemaakt, volgend plantseizoen brengen we het tempo nog verder omhoog. Iedereen wil een groene en mooie stad, dus het is van groot belang dat we bomen terugzetten in boomvakken in de stad die nu nog leeg zijn. Daarna kunnen we zorgen dat het aantal bomen weer toeneemt."

Nieuwe bomen
Op de Binnenpolderringdijk Noord (Nieuw-West) zijn 57 bomen teruggeplant, en in het Nelson Mandelapark (Zuidoost) 38 bomen. Naast de bomen die gekapte bomen vervangen, zijn er ook nieuwe bomen bij gekomen in verschillende projecten door de hele stad. In de Heemstedestraat zijn er bijvoorbeeld 30 bomen geplant, in de buurten Groenveen en Gooioord in stadsdeel Zuidoost 150 bomen en bij de Zuiderzeeweg 50 bomen. Ook zijn er op de Dam twee grote oudere bomen (20 jaar oud) in ondergrondse bunkers geplant, zodat ze veel ruimte hebben en kunnen uitgroeien tot monumentale bomen.

Het plantseizoen loopt ongeveer van oktober tot en met april, omdat de bodem dan vochtig is, waardoor de bomen beter groeien.