AMSTERDAM - Via de collectieve inkoopacties van de gemeente hebben al 1.081 huiseigenaren op een voordelig en gemakkelijke manier zonnepanelen op hun dak geplaatst. Zij hebben gezamenlijk 10.000 panelen geplaatst op hun daken. Door hun eigen duurzame energie op te wekken gaan ze gemiddeld tussen de 300 en 600 euro per jaar op hun energierekening besparen.

De gemeente heeft de inkoopacties per stadsdeel georganiseerd met partijen als Regionaal Energieloket, Winst uit je woning en buurtnetwerken .
De acties liepen van begin 2020 tot september dit jaar. Met ongeveer 10.000 extra panelen op Amsterdamse daken wekt de stad ongeveer 3,5 megawatt vermogen aan schone energie extra op..

Profiteren van zonne-energie
Door de inkoopactie profiteerden deelnemers van extra voordelen, zoals een voordelige prijs en goede kwaliteit panelen, installatie en service. Veel deelnemers van de acties hebben ook gebruik gemaakt van de energielening van de gemeente om zonnepanelen te plaatsen. Deze lening is nog steeds beschikbaar voor energiebesparende maatregelen in woningen.

Wethouder Van Doorninck (Duurzaamheid): "Uiteindelijk moeten op elk geschikt dak in Amsterdam zonnepanelen liggen. Het is mooi om te zien dat met een klein steuntje in de rug huiseigenaren heel enthousiast meedoen."

Overal panelen
De gemeente streeft ernaar om zoveel mogelijk bewoners te laten profiteren van zonne-energie, ongeacht of ze een eigen dak hebben of niet. Op alle daken samen kan elektriciteit worden opgewekt voor 400.000 tot 500.000 huishoudens. Naast daken plaatst Amsterdam ook zonnepanelen op bijvoorbeeld P&R-locaties en langs bestaande infrastructuur (zoals aan taluds, op geluidschermen en metrostations).

Nieuwe acties voor huiseigenaren
Volgend jaar start in stadsdeel Noord een proef met zonnepanelen speciaal voor huiseigenaren in panden met beschermd stadsgezicht. Bij goede resultaten gaat deze aanpak ook voor de rest van de stad gelden. Ook starten er volgend jaar inkoopacties voor onder andere isolatiemaatregelingen voor huiseigenaren, zodat hun woning comfortabel warm blijft en hun energierekening omlaag gaat.

Zon op monumenten
In 2022 start er ook een project in het postcodegebied 1012 (centrum), waar veel monumentale panden zijn. Voor dit project biedt de gemeente extra ondersteuning voor het aanvragen van vergunningen. Vaak denken mensen dat het niet mogelijk is om zonnepalen op daken te plaatsen met een monumenten- of erfgoedstatus. Daarom is een aanpak ontwikkeld voor eigenaren van monumentale panden. Deze aanpak wordt de komende maanden in postcodegebied 1012 getest, en bij succes verder uitgebreid.