Inwoners van Noord-Holland sturen bijna de meeste kerstkaarten van Nederland. Als het gaat om het aantal verstuurde kaartjes per inwoner moet Noord-Holland alleen Gelderland voor zich laten. Dit komt naar voren uit onderzoek van kaartenwebshop Kaartje2go.


Inwoners van de Noord-Hollandse dorpen Marken, Benningbroek en Oudesluis ontvangen de meeste kerstkaarten van heel Noord-Holland. De meest fanatieke stuurders van kerstkaarten? Die wonen in Marken, Benningbroek en Twisk.

Friezen meest fanatiek

Van alle provincies ontvangen inwoners van Flevoland net als vorig jaar gemiddeld de meeste kerstkaarten. Dit blijkt uit interne data van Kaartje2go. Waar de brievenbus het minst vaak kleppert in de kerstperiode? Dat is in Zuid-Holland. Inwoners van deze provincie krijgen gemiddeld de minste kerstkaarten op de mat. Als het gaat om het versturen van kaartjes is men in Friesland het meest fanatiek. Zeeland volgt op de tweede plek.

Kerstgevoel van Nederland

Kaartje2go deed daarnaast onderzoek naar het kerstgevoel van Nederlanders. Hiervoor werden ruim 1.000 Nederlanders ondervraagd. Wat blijkt: 53% van de respondenten vindt het niet erg om de kerst aan zich voorbij te laten gaan. Gelukkig is er ook nog 25% die het hele jaar uitkijkt naar kerst en noemt ruim 16% zichzelf een echte kerstfan. De meeste Nederlanders geven aan kerstkriebels te krijgen van de lange, koude en donkere dagen. Vooral vanwege de gezelligheid die dat met zich meebrengt. Een op de drie Nederlanders komt juist in kerstsferen door het hard meezingen van de leukste kerstliedjes.

Niet op de centen

Aan geld denkt een groot deel van de Nederlanders niet tijdens de feestdagen. Meer dan 70% van de Nederlanders geeft aan geen vast budget te hebben en niet op het geld te letten. Toch zijn er ook nog veel Nederlanders die willen besparen op de feestdagen. De meesten doen dit op kerstcadeaus of kerstoutfits. We lijken over het algemeen niet te besparen op het sturen van kerstkaarten. Een op de zes Nederlanders geeft namelijk aan hier het meeste geld aan uit te geven.

Wel of geen boom

Wanneer Nederlanders aan kerst denken, denken ze ook aan een kerstboom vol lichtjes en kerstballen. Toch geeft een op de vijf Nederlanders aan dit jaar geen kerstboom in huis te nemen. Ruim 55% kiest wel voor een boom, maar niet voor een echte. Waar Nederlanders tijdens kerst het meeste behoefte aan hebben? Dat is aan gezellig samenzijn met vrienden en familie. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dit het leukste te vinden aan de kerstdagen.

De volledige onderzoeksresultaten en het overzicht per provincie zijn hier te vinden.