NEDERLAND - Veellezer, recensent, literair agent en uitgever, Hanneke van de Water, selecteerde speciaal voor ons een aantal pareltjes van boeken die net verschenen zijn en waarmee jij beslist de koude winterdagen wel doorkomt. Lekker met een dekentje en dikke sloffen voor de open haard misschien? Of misschien ben je nog wel op zoek naar een mooi geschenk voor onder de kerstboom…


Om te beginnen is er het betekenisvolle boek ‘Kankerfinale - Autobiografie van een geplaagde patiënt’ van auteur Job ter Steege. Geen ‘vrolijke’ titel, maar Job, die in de laatste fase van zijn leven verkeert, heeft kans gezien van zijn ‘Kankerfinale’ een bijzonder positief boek te maken. Het was namelijk beslist niet Jobs bedoeling om een boek met een eindeloze narigheid aan ziektes te schrijven, maar juist de lezer te amuseren met humor en afleiding. Job: “het is goed om nare kwalen af en toe te relativeren en de lach niet te mijden, anders zou je misschien vergeten hoe leuk het leven is.”

‘Kanker Finale’ zal ongetwijfeld voor veel lezers die, zelf of in hun nabije omgeving, met kanker of een andere ernstige ziekte te maken hebben, voor veel herkenning zorgen, maar dit boek zal vooral een opwekkende en luchtige noot in een moeilijke periode betekenen.

Het verdient enorm veel respect hoe deze man in het leven staat, ondanks dat dat leven binnenkort zal ophouden te bestaan. ‘Kanker Finale’ zal ongetwijfeld het effect bij de lezer hebben dat Job met zijn boek voor ogen heeft: de lezer een beetje relativiteitszin bijbrengen en een lach op het gezicht bezorgen.

Kanker Finale | ISBN 9789464657210 | 296 pagina’s | 21,50

Zeker ook het vermelden waard is de thriller ‘Drie meter zand’. Ted is Leidenaar, maar verblijft met regelmaat in onze mooie regio aangezien zijn boot in de jachthaven van Andijk ligt. Dat, de plezier- en scheepsvaart, is ook meteen het thema van de thrillers van deze auteur. Hij schreef er inmiddels al drie: ‘De Batavier’, ‘Het Transport’ en ‘Drie meter zand’.

In die laatste en dus meest recente wisselen gebeurtenissen uit de tijd van Napoleon zich af met hetgeen er in het heden plaatsvindt. Een klein Frans oorlogsschip dat in de nadagen van Napoleon tot zinken wordt gebracht door een Engels fregat, wordt tweehonderd jaar later gevonden door een zeiler en zijn vriendin. Zij zijn echter niet de enigen die geïnteresseerd zijn in wat er onder het zand verborgen ligt. Al snel reikt een spoor van geweld tot beide zijden van de Noordzee..

In alle boeken van Ted Polet zijn maatschappelijke - en veelal actuele - thema’s verwerkt, zoals de vluchtelingenproblematiek, de politie, de rechtspraak en nog veel meer. Door dergelijke thema’s in zijn boeken te verwerken, hoopt Ted stiekem mensen aan het denken te zetten en wellicht zelfs een discussie op gang te brengen.

Drie meter zand | ISBN 9789493245396 | 356 pagina’s | 21,95

Van een weer geheel ander genre is ‘Onvermijdelijk verlangen’ van Julie Anne Palm. In deze erotische thriller is Lynn van plan een verdrietige periode achter zich te laten. Ze wil avontuur en het leven voelen en gaat als privé verpleegkundige werken. Daar ontmoet ze de stoere bodyguard van de familie. Joe is alles waar ze niet naar op zoek is: tactloos, arrogant, maar er is ook lust in die donkere ogen. Kan Lynn haar verleden achter zich laten, of zijn de wonden nog te vers.

Joe besloot na zijn laatste dramatische relatie nooit meer aan de liefde te beginnen. Dan staat er een prachtige vrouw voor zijn neus in een strakke leren broek, leren jasje, rugzak en helm. Ze begaan samen een intieme en opwindende reis, maar in hoeverre is dit aanvaardbaar als Lynn haar leven op het spel staat?

‘Onvermijdelijk verlangen’ is te bestellen via https://www.julieannepalm.com/

Ook nog maar net verschenen, maar nu al bijzonder enthousiast ontvangen is ‘Slotakte. Geschiedenis van mijn dood’ van Gertrude Klinkhamer. ‘Slotakte’ is een intieme, rakende roman met als thema een zelfgekozen dood bij een voltooid leven. Met de uitgebreide aandacht en de rechtszaak die de Coöperatie Laatste Wil op 10 oktober jl. aanspande tegen de Nederlandse Staat, een uiterst relevant boek. Ondanks dat dit boek een onderwerp bevat waar de meeste mensen liever niet aan denken, laat staan over praten, heeft Gertrude kans gezien er een zeer toegankelijk verhaal van te maken, nergens te zwaar en dikwijls zelfs lichtvoetig. ‘Slotakte’ verhaalt over de 77-jarige Elsie de Vries bij wie het verlangen naar de dood allengs toeneemt. Naast pogingen zich ‘the art of aging’ eigen te maken verkent Elsie de mogelijkheden om in eigen regie te sterven. De woorden van Nietzsche: ‘Sterven moet je leren. Dan weet je ook wanneer het juiste tijdstip gekomen is’ zijn een inspiratiebron voor haar.

‘Slotakte. Geschiedenis van mijn dood’ | ISBN luidt 978946 443513 9 | 228 pagina’s | 19,95

Houd je meer van Fantasy? Dan zijn de boeken van Henke van de Poel ongetwijfeld helemaal ‘jouw ding’. Onlangs kwam het eerste deel van een splinternieuwe, voor de Fantasyliefhebbers beslist verslavende serie op de markt. ‘GENESIS – Het eerste boek van Jona’ is de titel van het eerste -van maar liefst zeven delen (!)- en werkelijk alles klopt in dit boek. Deel twee verschijnt binnenkort.

Het verhaal gaat over Jona, Adelien en Samael drie jonge engelen. Vrienden die uit elkaar gedreven worden tijdens de poging van Lucifer om de hoogste troon in de hemel te bestijgen. Het verhaal wordt geschreven door de klaagmeester een fictieve figuur die zelf deel uitmaakt van zijn eigen verhaal. Hij beschrijft de schepping van de mens en zijn zondeval, door de ogen van Jona. Samen met zijn vriendin Adelien krijgt hij opdracht van God om Henoch met wie God regelmatig over de aarde wandelt te redden van de naderende zondvloed. Is dit wellicht het begin van jouw nieuwe verslaving?

‘GENESIS – Het eerste boek van Jona’ | ISBN 978-94-643-1867-8 | 164 pagina’s | 19,99

Ook de liefhebbers van het feelgood genre willen we hier uiteraard niet vergeten. Al even op de markt, maar zeer de moeite waard zijn ‘Esmé’ van Annet Langedijk en ‘Ik herinner me jou’ van Elly Persons.

‘Esmé’ is een ontroerende en aangrijpende roman, waarin een jonge vrouw vier cruciale weken van haar leven beschrijft. Wanneer Esmé het bericht ontvangt dat haar vaders gezondheid snel achteruitgaat en definitief in een tehuis moet blijven, wordt haar leven op zijn kop gezet. Ze moet terug naar haar geboortedorp om het ouderlijk huis leeg te halen voor verkoop. Als Esmé een ding niet wil, dan is het wel teruggaan naar de plek vol verdrietige herinneringen. Ze is dan ook van plan om alles zo snel mogelijk te regelen en dan weer terug te gaan naar de stad, waar ze haar leven heeft opgebouwd. Het loopt echter totaal anders. Ze wordt tijdens haar verblijf op de plek waar ze opgroeide op onverwachte wijze geconfronteerd met haar verleden en beseft daardoor wie ze is en waar haar toekomst werkelijk ligt. Een verhaal vol levenskunst dat raakt en je aan het denken zet.

‘Esmé’ | ISBN 9789492939708, 9789492939722 | 208 pagina’s | 20,--

De liefhebbers van fraaie romans met diepgang zullen hun hart ophalen met ‘HannaH’ van de Hoornse auteur Edith van Walsum en ‘Verdwijnende silhouetten’ van de eveneens uit Noord-Holland afkomstige Greta Pauw.

‘HannaH’ is de vijfde roman van Edith van Walsum en verhaalt over Hannah en Karel die elkaar op jonge leeftijd ontmoeten. Hannah bruist van vitaliteit, is sensueel en luidruchtig. Ze heeft lak aan de burgerlijke moraal. Haar schoolvriendje Karel is schuchter, introvert en heeft een aversie tegen elke vorm van fysieke intimiteit. Als na een reeks stormachtige gebeurtenissen de wegen van Hannah en Karel elkaar opnieuw kruisen zijn ze verbijsterd door de wederzijds opstekende romantische gevoelens. Verbijsterd omdat ze weten dat de hindernissen die tussen hen in staan ongrijpbaar, maar wel reëel zijn. Kunnen zij zichzelf opnieuw uitvinden, voor elkaar wel te verstaan, zonder hun eigenzinnig temperament te verloochenen?

Verdwijnende silhouetten’ van Greta Pauw is een gelaagde roman waarin het thema, hoe we op een milieu- en diervriendelijke wijze voedsel kunnen produceren, op uitzonderlijk fraaie wijze centraal staat. Een roman waarin langzaam een voortschrijdend inzicht ontstaat van de noodzaak om dieren meer rechten te geven in de huidige tijd van pandemieën en klimaatverandering. Greta Pauw heeft dat bewustwordingsproces prachtig verwerkt en dat maakt ‘Verdwijnende silhouetten’ actueel en relevant. Een roman waarin de spanning feilloos wordt geschetst tussen generaties op een boerderij.

Ik herinner me jou’ vertelt het verhaal van de 53-jarige Ellen. Een zelfstandige vrouw met een fijn appartement en een leuke baan. Een relatie hoeft voor haar niet meer zo nodig. Te vaak is het op niets uitgelopen. Maar dan stapt Ellen in het vliegtuig voor een korte vakantie en komt naast Mark te zitten. Ze krijgt hem niet meer uit haar hoofd. Er is alleen een probleem. Hij woont in Spanje en is getrouwd. Eenmaal thuis blijkt zij niet de enige te zijn die onder de indruk is. Een paar weken na hun eerste ontmoeting komt Mark naar Nederland om erachter te komen of wat ze allebei voelden in het vliegtuig echt is. Vanaf dat moment gaat het hard. Binnen een paar maanden verbreekt Mark zijn relatie, zegt Ellen haar baan op, verkoopt ze haar huis en emigreert naar Spanje. Waar anderen nog wel twee keer nadenken bij zo’n beslissing is het voor Ellen heel simpel. Het lot heeft hen samengebracht. Dat kan niet anders. Als het met deze man niet lukt, dan lukt het nooit meer. De praktijk blijkt echter een stuk weerbarstiger. Als de eerste hobbels zich voordoen, raakt Ellen in paniek. Ze heeft het toch wel goed gezien? Je geeft toch alleen alles op als je elkaars ware liefde bent? Ik herinner me jou is een verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen over de zoektocht naar liefde. Over het onder ogen zien van je angsten en eerlijk naar jezelf durven zijn. Maar bovenal is het een verhaal dat je uitnodigt om trouw aan jezelf te blijven.

‘Ik herinner me jou’ | ISBN 9789492719379 | 320 pagina’s | 19,95

Tekst: Hanneke van de Water - To-Taal Communicatie / Uitgeverij Doornwater