AMSTERDAM - Vandaag, dinsdag 26 april, heeft burgemeester Femke Halsema 47 Amsterdammers en twee Weespers koninklijk onderscheiden. Traditiegetrouw reikt de burgemeester ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning tijdens de 'lintjesregen' koninklijke onderscheidingen uit aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij. Dit kan door vrijwilligerswerk zijn, door een betaalde (hoofd)functie of een combinatie van beiden. Een koninklijke onderscheiding kan in beginsel aan iedere Nederlander worden toegekend. De onderscheidingen werden in Het Concertgebouw tijdens een feestelijke ontvangst overhandigd.

In totaal kregen zo'n 3020 mensen in Nederland dit jaar een lintje, waarvan 47 Amsterdammers en twee Weespers. Wegens gezondheidsredenen is de onderscheiding aan mevrouw G. Hooijer van Lindenberg vanochtend uitgereikt in Weesp door locoburgemeester Marjolein Moorman.

Onder de gedecoreerden zijn:

  • Nora Aamour en Darifa Benhadhoum, de 'grand-dames van Amsterdam West'. Al bijna 20 jaar helpen zij vrouwen met een migratieachtergrond met hun problemen (o.a. huiselijk geweld, armoede, psychische problemen) en om op eigen benen te staan. Zij koken voor honderden mensen op of net boven armoedegrens tijdens de ramadan.
  • Hans Gerson bekleedde meerdere bestuurlijke functies, waaronder directeur Grondbedrijf en Havenbedrijf, en trok als wethouder de vastgelopen Noord-Zuidlijn vlot. Ook heeft hij zich vele jaren als vrijwilliger ingezet in bestuursfuncties, zoals bij de stichting Beurs van Berlage, Stichting Hollandsche Schouwburg, Stichting Het Scheepvaartmuseum en als ambassadeur van Streetsmart.
  • Hedwig Feijen is oprichter en directeur van Europese nomadische kunstbiënnale Manifesta. Manifesta groeide onder haar leiding uit tot een van de meest innovatieve en spraakmakende kunsttentoonstellingen in Europa, en tot een opleidingsinstituut voor jongeren.
  • Gerdi Verbeet wordt al meer dan 20 jaar geroemd om haar bestuurlijke eigenschappen en verbindende kwaliteiten. Verbeet was jarenlang de Tweede Kamervoorzitter. Naast haar kamervoorzitterschap was zij bij vele organisaties betrokken, waaronder het Anne Frank Huis, Artis, Academie Gouden Ganzenveer en het Nationaal 4 en 5 mei comité. Tot op het heden is zij betrokken bij organisaties als Novamedia en Paleis het Loo en wordt zij regelmatig gevraagd als dagvoorzitter en als spreker, met name over de thema's democratie en herdenken.
  • Shoshana Huisman-Hassine is sinds 1996 docent bij de Joodse Gemeente Amsterdam en geeft hier Hebreeuwse en Joodse les. Ook begeleidt zij kinderen op individuele basis met een beperking (leer- en ontwikkelingsproblematiek, dyslexie, disfasie, autisme, downsyndroom) die extra onderwijs nodig hebben. In 1992 heeft mevrouw Huisman-Hassine in haar vrije tijd de stichting Jad Rafael opgezet. Het doel van de stichting is om steun te bieden aan minderbedeelden. Ook organiseert Huisman-Hassine sinds 1984 in haar vrije tijd Joodse culturele evenementen.
  • Bart Slokker was de eerste Weesper die lintje kreeg van een Amsterdamse burgemeester! Slokker zet zich al ruim 50 jaar in als vrijwilliger in het verenigingsleven in Weesp. Eerst bij voetbalclub W.F.C. Rapiditas en daarna bij FC Weesp was en is de heer Slokker wekelijks te vinden, als drijvende kracht achter het onderhouden van de materialen op de sportaccommodatie; een clubicoon.
  • Nel Jessurun is een pionier op het gebied van psychotherapie. Zij vestigde de aandacht op de rol van cultuur, discriminatie en racisme in therapie. Zij gaf het gedachtegoed rond transcultureel denken en systemisch denken in Nederland en ver daarbuiten bekendheid om aandacht te vragen voor de mogelijkheid om anders te denken dan het geaccepteerde en geëigende witte, hoogopgeleide mannelijke referentiekader.
  • Jan Erik Dubbelman leidde 30 jaar lang het internationale programma van de Anne Frank Stichting. Mede door hem zijn er op meerdere locaties Holocaust centra opgericht, en zijn scholen lesmateriaal over de Tweede Wereldoorlog en over Anne Frank gaan gebruiken. Door zijn visionaire en verbindende inzet is het gedachtegoed van Anne Frank letterlijk de wereld over gegaan en zijn waardevolle lessen tegen racisme en extremisme verspreid, die als handvat kunnen dienen om ook recenter oorlogsverleden van andere landen te verwerken en bespreekbaar te maken.

Het overzicht van de Amsterdamse gedecoreerden vindt u in op www.amsterdam.nl/lintjesregen-decorandi2022.