AMSTERDAM - Het Scheepvaartmuseum is Museum van het Jaar en pakt deze zomervakantie uit met een goedgevuld programma voor families met kinderen van alle leeftijden. Van 8 juli t/m 3 september staan er voor alle bezoekers spetterende zomerse activiteiten klaar, zowel binnen als buiten.


Buitenpret

Op de steiger van het museum vindt er dagelijks een nieuwe activiteit plaats: walvisyoga! De perfecte manier om, na een zonnegroet of een waterdans, fris en flexibel aan een dagje museum te beginnen. Op dinsdagen en zondagen ligt aan dezelfde steiger ook de sloep van Plastic Whale klaar: ga mee op vaartocht en vis plastic uit de grachten rondom het museum.

Buiten vind je ook de niet-te-missen replica van het VOC-schip Amsterdam. Hier presenteert het museum deze zomer nieuwe verhalen; niet alleen over het leven aan boord van zo'n schip, maar ook over de geschiedenis van de VOC en de totstandkoming van deze replica. Benieuwd naar de andere schepen die je in het museum kunt zien? Bewonder ze allemaal met de botenroute – deze familietour ontvang je op het Open Plein.


image


Plezier in elke hoek

Binnenin het museum kom je de walvis opnieuw tegen: in de tentoonstelling Het verhaal van de walvis valt er van alles te leren over dit grote zeedier. Maar ook de rest van het museum zit vol met pret: zo verken je alle hoeken van het gebouw met de junior audiotour.

De allerkleinste museumbezoekers (2+) kijken hun ogen uit in de tentoonstelling Duiker Doris: een onderwaterwereld waarin kind én ouder, tante, oppas, of ander gezelschap samen op avontuur gaan met Doris om de verloren lamp van de vuurtoren terug te vinden. Ook ligt er voor kleine kunstenaars in het café-restaurant een kleurplaat klaar met zeemonsters uit Duiker Doris.

De familieactiviteit op het Open Plein past bij het Herdenkingsjaar Slavernij. Raak geïnspireerd door tekeningen van kunstenaar Hedy Tjin uit kinderboek Op de rug van Bigi Kayman (2021) van auteur Henna Goudzand Nahar. Maak een kleurrijke en krachtige tekening over 'vluchten over water' of lees en bespreek het boek samen in de leeshoek op het plein.

Kom jij het museum inspecteren?

Het Scheepvaartmuseum is in 2023 weer een Kidsproof museum, dankzij de inspecties van kinderen uit heel Nederland, die gemiddeld een 8,8 als rapportcijfer geven. Doe zelf ook een inspectie en maar kans op prijzen! Een extra leuke manier om onze tentoonstellingen te ontdekken. Lees hier meer.

Bekijk hier het volledige vakantieprogramma en de aanvangstijden van de activiteiten. Voor sommige kun je je op inloop inschrijven, anderen zijn spontaan te beleven. Alle activiteiten zijn gratis te beleven met een geldig museumentree (gratis voor Museumkaart- en Stadspashouders). Let op: vanaf het begin van de zomervakantie (8 juli) is het museum ook op maandagen open!