DEN HELDER – In het hoge noorden in de kop van Noord-Holland zijn veel verborgen pareltjes als het gaat om musea. Onlangs brachten we een bezoek aan het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder, gevestigd op Willemsoord.

Het Nationaal Reddingmuseum is opgericht op 10 juli 1981. Inmiddels heeft het museum zich ontwikkeld van een verzamelplaats van enkele gepassioneerde vrijwilligers tot een hoogwaardig kwalitatief interactief museum dat hoge waarderingen scoort van haar bezoekers.

Het Nationaal Reddingmuseum biedt een inkijkje in de wereld van wilde golven van de Noordzee. Het vertelt het verhaal van het Nederlandse reddingwezen, zowel in het verleden als in het heden. Hier beleef je alles wat met water, redding en overleven te maken heeft.

Interactie
Interactie staat in het museum centraal. Jong en oud kunnen genieten van tal van activiteiten. Een bezoek aan het museum is een leuke en interactieve ervaring. Ervaar een echte redding in VR experience, vaar mee op een reddingbootsimulator, bedien een seinsleutel en telexapparaat en speel het Heldenspel. Ervaar in de windtunnel hoe windkracht 10 aanvoelt! Klim ook op de tentoongestelde voorwerpen zoals jetski’s of reddingboten. Bovendien is het museum bekroond met een Kidsproof-status en scoort het een 9,2!
De gratis audiotour neemt je mee door het museum en vertelt de verhalen van vroeger. Ook is er een audiotour buiten die je meeneemt in het verhaal over Willemsoord.

Reddingboten
Het museum herbergt zowel binnen als buiten een prachtige collectie aan reddingboten. Sommige worden nog steeds actief gebruikt als reddingboten.

Van april tot en met oktober is het zelfs mogelijk een museumbezoek te combineren met een vaartocht met een van de reddingboten, de Johan de Witt. Een unieke ervaring door de binnenhaven van Den Helder.