DEN HELDER - Onze museumtour bracht ons deze keer naar een unieke locatie: Den Helder, waar een aantal prachtige musea te bezoeken zijn, waaronder Fort Kijkduin.


Stelling van Den Helder
Fort Kijkduin maakt deel uit van de Stelling van Den Helder, een bijzondere verdedigingslinie die ongeveer tweehonderd jaar geleden werd gebouwd op bevel van Napoleon om de zeehaven en Willemsoord te beschermen tegen landaanvallen. Het fort, strategisch gelegen boven op een duin, vormde een essentieel onderdeel van dit verdedigingssysteem. Samen met andere forten maakt Fort Kijkduin deel uit van deze historische stelling. De Stelling van Den Helder bestaat uit zes forten, schootsvelden, verschillende bouwwerken en een liniedijk van meer dan vijf kilometer die de forten en bouwwerken met elkaar verbindt. De zes forten zijn Fort Oost-oever, Fort Erfprins, Kijkduin, Dirks-Admiraal, Fort Westoever en het Pantserfort op de Harssens, dat in 1884 als laatste werd gebouwd. Tegenwoordig is de Stelling van Den Helder een aantrekkelijk gebied met unieke architectuur, prachtige routes en bijzondere evenementen. Meer informatie hierover is te vinden op www.stellingdenhelder.nl.


Fort Kijkduin is een Napoleontisch fort uit 1811 en bestaat uit twee delen: een historisch museum en een Noordzee-aquarium.

Museum
Voor de liefhebbers van geschiedenis is er het museum dat een fascinerend inzicht biedt in de geschiedenis van het fort. Het museum belicht de bijzondere gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld rondom Fort Kijkduin en die van belang zijn geweest voor de Nederlandse geschiedenis. Wandel mee met Napoleon en ontdek hoe Fort Kijkduin door de jaren heen is veranderd. Ook de Tweede Wereldoorlog komt aan bod. De bunkers, die dateren uit het interbellum, zijn experimenteel en toegankelijk voor bezoekers. Je mag overal een kijkje nemen! Ga zelf op avontuur in en om het fort en verken eeuwenoude gangen.

Fortwachter
Altijd al eens op een bijzondere locatie willen overnachten? Dat kan! Op het voorplein van Fort Kijkduin staat een bijzonder fortwachtershuisje waarin je jezelf even een echte fortwachter waant. Na sluitingstijd van het museum gaan de poorten dicht en heb je het uitzichtspunt voor jezelf. Een bezoek aan het aquarium en het museum is inbegrepen bij de overnachting.

Aquarium
Naast het museum bevindt zich sinds 1996 ook een Noordzee-aquarium in Fort Kijkduin te Huisduinen. Het aquarium richt zich volledig op het leven in de Noordzee. Afgelopen jaar heeft het Noordzee-aquarium een flinke upgrade ondergaan, waarbij een nieuwe expositie is gebouwd. Het thema van de expositie is aanvallen en verdedigen, waarbij je leert hoe dieren onderwater overleven door zich te verdedigen net als hoe legers en landen dat doen. Zo legt de tentoonstelling een boeiende verbinding tussen het aquarium en het museum van het fort. In het aquarium kun je meer leren over het getij en de duidelijke verschillen zien tussen de ondiepe Waddenzee en de diepere Noordzee. Een van de hoogtepunten is het indrukwekkende, gerestaureerde skelet van Chris de Potvis, dat te bewonderen is in een van de bastions. Het grootste aquarium is de Doorlooptunnel, een 15-meter lange tunnel waar bezoekers onder water kunnen lopen en zich werkelijk ondergedompeld voelen.
Ook is er de mogelijkheid om samen met een aquariummedewerker samen de haaien of roggen te voeren, hoe gaaf is dat?!

Ontdekkingstocht
Kortom, er valt veel te ontdekken en te leren bij Fort Kijkduin! Stap in de geschiedenis, duik in de diepten van de Noordzee en laat je verrassen door de pracht en praal van Fort Kijkduin. Met zijn rijke historie, boeiende museum en betoverende aquarium biedt dit unieke fort een onvergetelijke ervaring voor jong en oud. Of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, natuurliefhebber of avonturier, Fort Kijkduin laat je de tijd vergeten terwijl je je onderdompelt in een wereld vol ontdekkingen.