MEDEMBLIK - Het Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, houdt zaterdag 1 en zondag 2 juni weer een spetterend brandweerfestijn met authentieke (nog werkende) stoomspuiten, oldtimer brandweerauto’s, blusdemonstraties en een spectaculair waterspel van de brandweer Nibbixwoud. Op zondag rijden de spuitgasten uit Gorkum met de door een span paarden voortgetrokken Bikkers stoomspuit op en neer over de dijk naar Medemblik. Een uniek schouwspel dat je niet mag missen!


Meerijden op oldtimer brandweerwagen

Spuitgasten van Stichting Stoomspuit Wormerveer en Stichting Stoomspuit Gorkum tonen met de kolengestookte Bikkers stoomspuiten hoe een brand rond 1900 geblust werd. Op het museumterrein staan historische voertuigen opgesteld, zoals de 651 ladderwagen uit Bergen, de Austin brandweerwagen uit Wognum en de 602 oldtimer brandweerwagen uit Enkhuizen. Een aantal keer per dag maakt de 602 brandweerwagen gratis ritjes met bezoekers! Zaterdag komt ook de Brandweer Regio West-Friesland nog in actie met een jeugdteam en modern materieel.

‘Vliegende Brandweerman’, dikke pret voor kinderen!

Met de spectaculaire attractie van de brandweer Nibbixwoud word je met een krachtige waterstraal ca. 4 meter omhoog de lucht ingestuwd, waarna je met zo’n 30 km per uur in de rondte wordt geslingerd. Klinkt eng, maar is leuk voor jong en oud. Ook zijn er leuke spelletjes, zoals met een handpomp en waterstraal een balletje van een pylon proberen te schieten.

Alles wat draaien kan, draait!

De machines draaien zowel binnen in het museum alsook enkele machines buiten in de machinetuin. In de museumhaven ligt de kolengestookte emmerbaggermolen onder stoom die je in bedrijf kunt bezichtigen.


Nederlands Stoommachinemuseum

Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik.

Tel: 0227 544732 / www.stoommachinemuseum.nl

Openingstijden: 10 tot 17 uur

Toegangsprijzen:

Kinderen (5 - 12 jaar) € 6,00

Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar € 9,00

Museumkaart gratis